FOTO HABER

Dünya alarmda! DSÖ acil durum ilan etti: A’dan Z’ye maymun çiçeği virüsü!

Prof. Dr. Ateş Kara, maymun çiçeğinin COVID’le farklarını ve ortak yanlarını şöyle sıraladı:

– BULAŞMA ŞEKLİ: Bu vakaların hemen hemen yüzde 99’u cinsel yolla bulaşıyor. Bunun dışında temas ya da ortak eşya kullanımıyla da bulaşma ihtimali var. Yani maymun çiçeği COVID gibi solunum yoluyla bulaşan bir hastalık değil.

– BELİRTİLERİ: COVID’de ateşe göre bir önlem sistemimiz vardı ancak ateşi olmayan ya da belirti göstermeyenler de bulaştırabiliyordu. Maymun çiçeğinde bulaş için kişinin ciddi bir döküntüsünün olması lazım. Halsizlik, yorgunluk ve ateş belirtileri de gösteriyor.

– TEŞHİS: Maymun çiçeğini belirtileri sayesinde takip ve tespit etmek kolay. COVID’ten en büyük farkı ise şu: Biri yarış otomobili diğeriyse kamyon. Yani birbirlerinden o kadar farklılar. COVID’de aynı odaya girdiğimiz ve 30 dakika biriyle konuştuğumuzda geçme ihtimali vardı. Bunda öyle bir durum söz konusu değil.

– TEDAVİ: Bu hastalığa sahip olanlar genelde kendi kendine iyileşiyor. İyileşme süresi 14 günü bulabiliyor. Direkt bir ilacı yok ancak destekleyici tedavi sağlanıyor. Virüsü olanlarda bir iki gün içinde lezyon görülmeye başlanıyor. Bu dönemde virüsün bir miktar bulaşıcılığı var. İkinci günden 7’nci güne kadar en bulaşıcı olduğu günler. Ondan sonra iyileşme dönemine giriyor ve bu dönemde bulaştırıcılığı yok. Hastanın bağışıklık sistemi düşükse iyileşme süresi 22 güne kadar uzayabiliyor.

– HASTALIK İZİ: Bu virüs derinin daha alt tabakasına yerleşir. O nedenle lezyon patlamasa bile iyileşirken iz bırakıyor. Hastaların yüzde 80’inde iz kalabiliyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu