DÜNYA

Video Haber | İngiliz Uzman Ukrayna’nın Kursk işgalini yorumladı

KAYNAKCNN TÜRK

“İlk defa bu ölçekte birkaç tugay, yani birkaç bin kişilik bir kuvvetin, uluslararası alanda tanınan Ukrayna topraklarından uluslararası alanda tanınan Rusya topraklarına hareket ettiğini gördük. Ve bu herkes için gerçek bir şok. Rusların, Ukraynalıların kendilerine ve hatta Ukrayna’nın Batılı destekçileri için de. Bunun nedeni, daha önce Ukraynalıların sadece anavatanlarını savunabilecek kapasitede olduklarından şüphelenilmesi veya varsayılmasıydı ve o zaman bile bunu ancak zar zor başarabilecekleri, hatta orta vadede hiç başaramayacakları düşünülüyordu.”

Video Haber | İngiliz Uzman Ukraynanın Kursk işgalini yorumladı

Chatham House Rusya ve Avrasya Programı Direktörü James Nixey, Ukrayna’nın Rusya’nın Kursk şehrine saldırısını böyle değerlendirdi.

“Rusya’ya böyle bir giriş yapmaları, geçen yılki karşı saldırının başarısızlığının ardından inanılmaz bir moral desteği ve Vladimir Putin ile Rus ordusu için çok aşağılayıcı bir eylem oldu. Ama gördüğümüz şey oyunun kurallarını değiştiren bir şey değil. Bir savaşın sonunun başlangıcını görmüyoruz.”

Uzman, Rusya’nın Kurs’taki işgalin uzun sürmesine izin vermeyeceği görüşünde.

“Ruslar bu rezilliğin sonsuza kadar devam etmesine izin veremezler, bu yüzden onu ortadan kaldırmak için bu yeni savaş alanına daha fazla kaynak, insan, mühimmat ve silah koymak zorunda kalacaklar. Aksi takdirde, Vladimir Putin yurt dışında maceralara atılırken Rus topraklarını bile koruyamazsa, bu durum hem siyasi bir utanç hem de potansiyel bir tehlike anlamına gelir.”

Video Haber | İngiliz Uzman Ukraynanın Kursk işgalini yorumladı

Ancak Nixey’ye göre Rusya’nın Kursk için daha fazla kaynak ayırması, diğer bölgelerdeki etkilerini azaltacak.

“Putin Kursk sorununu çözmek için ne kadar çok kaynak ayırırsa, Rus güçlerinin diğer yerlerdeki etkisi o kadar azalacaktır. Ve eğer Ukraynalılar bunu uzun vadede oynarsa, bu durum Ukraynalılara Ukrayna içinde geri vuruş yapma ve Rusları geri püskürtme fırsatı verecektir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu