SON DAKİKA

Hastalıkların sıcakla sınavı: Hipertansiyon, kalp, diyabet… Dilara Koçak yazdı

Araştırmalara göre artritli bireyler, yılın daha sıcak zamanlarında hastalığın şiddeti ve alevlenmelere karşı daha duyarlı olabiliyor. Sıcakta, eklem ağrısı ve şişliklerin romatoid artriti olan bazı hastalarda daha yoğun hâle gelebileceğine dair araştırmalar var.

TİP 1 DİYABET HASTALARI

Tip 1 diyabet hastaları da otoimmün hastalıklar arasında yer alırken, bu bireylerin de sıcaklardan kaçınmaları, bol sıvı tüketmeleri, insülini aşırı sıcak veya aşırı soğuk yerlerde muhafaza etmemeleri de dikkat edilmesi gerekenlerden. Sıcakların, kan şekeri değerlerinde dalgalanmaya ve dengesizliklere neden olabileceğini hatırlayın. Yanınızda bol su ve sağlıklı atıştırmalık ara öğün bulundurmaya özen gösterin.

AKDENİZ DİYETİNİN GÜCÜ

Beslenmenin buradaki destekleyici rolü ise oldukça büyük. Öyle ki otoimmün hastalıklar genellikle inflamasyon ile ilişkili. Bu noktada ise antiinflamatuar etkisi olan, yani inflamasyonu azaltmaya yardımcı gıdaların tüketimi kıymetli. İnflamasyon vücudunuzun kendisini enfeksiyon, hastalık veya yaralanmadan korumak için verdiği bir tepkidir. Kronik inflamasyonun, kalp hastalığı ve felç gelişiminde önemli bir rol oynadığını hatırlatmakta fayda var. Tıpkı kalp hastalığında olduğu gibi inflamasyonda da Akdeniz tipi beslenme öne çıkıyor. Antiinflamatuar diyette deniz ürünleri, sebze, meyve, kurubaklagil, Omega-3 içeren yağlı tohumlar, polifenol ve antioksidanlar bulunurken trans yağ, rafine şeker ve rafine karbonhidrattan uzak durulması istenir. Burada inflamasyon ile mücadeleye yardımcı olarak daha yüksek antioksidan ve lif içeren yiyecekler tüketmenizi önerebilirim. Ispanak, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeleri, kırmızı meyveleri, zerdeçal gibi baharatları tüketmeye özen gösterin. Rafine şeker, kızarmış yiyecekler, gazlı içecek tüketimi, işlenmiş et ürünleri ise inflamasyonu artırabilen gıdalar arasında.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu