SON DAKİKA

Video Haber | İran’dan intikam mesajları

KAYNAKCNN TÜRK

Hamas lideri İsmail Haniye’nin topraklarında öldürüldüğünü duyuran İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezekşiyan, cumhurbaşkanlığının ilk gününü, mezarlıkta geçirdi ve “Dün muzaffer elini sıktım, bugün onun cenazesini omuzlarımda taşımak zorundayım” diyerek taziyesini sundu ve “İsrail’i pişman edeceğiz” dedi.

İran Dini Lideri Ali Hamaney, “Suçlu ve terörist siyonist rejim, değerli misafirimizi evimizde şehit ederek bizleri üzdü. Ancak aynı zamanda kendisine ağır bir ceza da hazırladı” sözleriyle intikam mesajı verdi.

İran’ın Lübnan Büyükelçisi Mücteba Amani ise “Siyonist rejimin İran’a karşı işlediği suçlar hiçbir zaman cevapsız kalmadı” diye konuştu ve “İran hiçbir zaman bölgede savaşı yaymanın peşinde olmadı. Ancak İran’ın bölgenin Amerika ve İsrail tarafından yönetilmesine izin vermeyeceğini bilmeliler” dedi.

Filistin lideri Mahmud Abbas ise saldırıyı kınayarak, “Korkakça bir eylem ve tehlikeli bir gelişme” dedi. Filistin için birlik çağrısında bulundu.

Hamas’a destek için İsrail’e savaş ilan eden Lübnan Hizbullahı, Hamas şefinin öldürülmesinin, direnişi İsrail karşısında daha kararlı kılacağını söyledi.

Yemen’deki Husiler, “Bu iğrenç bir terör suçudur. Bu, kanunların açık bir ihlalidir” dedi.

ABD’dense açıklama Dışişleri Bakanı Antony Blinken’dan geldi, “Dahilimiz yoktur” dedi ve “Herhangi bir olayın bunun üzerinde ne gibi bir etkisi olabileceği konusunda spekülasyon yapmayacağım. Bildiğim tek şey, kalıcı ateşkesi sağlamanın zorunluluğu” sözleriyle ateşkesin önemine vurgu yaptı.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sakinliğe çağırarak, “Gerilimi düşürmenin ve tüm bölgeyi ve ötesini etkileyecek bir savaştan kaçınmanın yollarını aramalıyız. Şu anda Gazze’de bir ateşkese ihtiyacımız var” dedi.

Rusya saldırıya tepki göstererek “Bu siyasi cinayetin organizatörlerinin, bu eylemin tüm bölge için doğuracağı tehlikeli sonuçların farkında oldukları açıktır. Hamas ve İsrail arasındaki dolaylı temasların seyri üzerinde son derece olumsuz bir etkisi olacağına şüphe yoktur” sözlerine yer verdi.

Suikaste Çin’den de kınama geldi ve “Yaşanan olay nedeniyle son derece endişeliyiz ve bu suikaste kesinlikle karşı çıkıyor ve kınıyoruz. Bu olayın bölgesel durumda daha fazla istikrarsızlığa yol açabileceğinden derin endişe duyuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu