SON DAKİKA

Aman dikkat! Geçmeyen yorgunluğunuzun sebebi bu hastalık olabilir! Hemen kan testi yaptırın

Uzm. Dr. Vural, bebeğin demir ihtiyacını anneden karşıladığını belirterek, “Demir eksikliği annede çok belirgin olduğunda, bebeğin büyüme ve gelişmesi de olumsuz etkilenecektir.

Çoğul gebeliklerde demir eksikliği daha sık görüldüğünden özellikle dikkat edilmelidir. Gebelikte karşımıza çıkan anemilerin yüzde 90’ı demir eksikliğine bağlıdır. Bunun dışında folat, B12 eksikliğinde, nadiren çinko gibi eser elementlerin eksikliğinde, talasemi de (Akdeniz anemisi) görülebilir. Bu durumların birbirinden ayrımı klinik ve laboratuvar muayeneleri ile yapılabilir” diye konuştu.

ERİŞKİNLERDE DEMİR EKSİKLİĞİ

Erişkinlerde demir eksikliğinin ise daha çok kronik kan kaybına bağlı olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Vural, “Başlıca kronik kanama nedenleri mide ülseri, mide fıtığı, yemek borusu varisi, kalın bağırsak polipleri, kolit, basur, kanamalı bağırsak parazitleri, idrar yolu kanamaları, sürekli aspirin kullanımına bağlı kanamalar ve akciğerden olan kanamalardır (kan tükürme). Bu nedenle anemisi olan erişkinlerde, bu sistemler detaylı kontrol edilmelidir” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu