SON DAKİKA

Köklü Sayılar Rasyonel Midir: Matematiksel Bir Analiz

Rasyonel sayılar 2 tam sayının birbirine oranını gösteren kümeler bütünü olarak öne çıkmaktadır. Hem kesirli olarak gösterilir hem de ondalık şeklinde ele alınır. Köklü sayılar ise kök içerisinde olan sayılar şeklinde kısaca anlatılabilir. Bunlar ise sayının kök karesi üzerinden dışarı çıkma imkanı ile ele alınır. Buna bağlı olarak ise köklü sayıların rasyonel olup olmayacağına dair bilgi elde edilir.

 Köklü Sayılar Rasyonel Midir: Matematiksel Bir Analiz

 Her matematik işleminde mutlaka köklü sayılar ya da rasyonel sayılar kullanılır. Birçok farklı formülde de geçerli olması ile beraber, ince ve hassas işlemlerin yapılmasına olanak verilir. Bu doğrultuda matematiksel Bir analiz üzerinden ele alındığında, köklü sayıların rasyonel olup olmadığı konusunda bilgi elde edilebilir.

 Bu durum sayının kökten çıkıp çıkamayacağına dair değişkenlik gösterir. Eğer bir sayı kökten çıkma özelliğine sahipse o zaman rasyonel sayı olabilir. Ancak bir sayı kökten çıkamıyorsa o zaman irrasyonel sayı olarak ele alınmaktadır. Bunu aslına bakılırsa örnekle ifade etmek daha etkili olabilir.

 Örneğin kök içerisindeki 16 sayısı, 4² üzerinden işlem yapılarak 4 şeklinde dışarı çıkar. Bu sayede 4 sayısı rasyonel olma özelliği gösterir. Örneğin yine kök içerisinde 2 sayısı rasyonel değildir. Çünkü kök dışına herhangi bir şekilde çıkma özelliği gösteremez. Bu da kök içerisindeki 2 sayısının irrasyonel olmasına sebebiyet verir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu