YAZARLAR

20 Temmuz bayramınız kutlu olsun bay Dendias

Yunanistan halkı 1967-1974 dönemindeki askeri darbe döneminde büyük acılar yaşadı.

Binlerce gözaltı, hapis, ülkeden firar eden onbinler, 1973’te Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Atina Teknik Üniversitesi’nde yaşanan katliam.

Kıbrıs’ta yaptırdıkları darbe, Türk katliamları, öldürülen Rumlar…

Tüm bunları bitiren 20 Temmuz’da Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesi oldu.

Atina’nın 1975’te o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu’na üyelik başvurusu yapması ve 1981’de üye olmasının motivasyonu da ülkede bir daha askeri darbe olmasını engellemekti.

O yüzden 20 Temmuz Bay Dendias için de bayramdır.

Kavala’nın girişinde bir Kıbrıs haritası ve o haritada Türk tarafını kanla gösteren büyük bir tabela vardır.

O tabela 1974’te Kıbrıs’ta görevli Yunan Alayı’ndaki görevli askerlerin çoğu Kavala’dan geldiği ve Kıbrıs’ta hayatını kaybettiği için dikilmiştir.

O askerlerin ölmesine sebep olan şey Türkiye’nin Kıbrıs’a müdahalesi değil Albaylar Cuntasının 1968’de Türk katliamlarını yeniden başlatması ve ardından yaptığı darbedir.

Hadi ben bir Türküm bana inanmıyorsunuz, Başpiskopos Makarios’un, Atina’ya yolladığı darbe hazırlığındaki askerlerinizi geri çekin mesajı arşivlerinizde duruyordur.

Okuyun ve öğrenin Bay Dendias, Türkiye’ye sonsuza dek düşmanlık yaparak ve kendi başbakanınıza ihanet ederek varmaya çalıştığınız başbakanlık ya da cumhurbaşkanlığı makamına ezkaza şimdiki bilgilerinizle oturursanız, Albaylar Cuntası gibi ülkenizi bir kez daha felakete sürükleyen isim olacaksınız. Endişem Türkiye değil aramızda hiç sorun olmayan Yunanistan halkı adınadır.

Bay Dendias’ın hayatını okudum, Yunanistan Parlamentosu’nda Altın Şafak milletvekilleri tarafından dövüldüğü, yerlerde sürüklendiği zamanlar dahil hakkında çok şey biliyorum.

Kurnaz ve büyük hırsları olduğunu gayet iyi biliyorum ve bunu bilen tek kişi de ben değilim aslında.

Başbakan Miçotakis de bu durumun farkında olmalı ki Dendias’ı Dışişleri Bakanlığı’ndan alıp Milli Savunma Bakanı yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Atina ziyaretine Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de katılmıştı, Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Ankara ziyaretine Dendias’ı getirmedi. Bunun sebebi Dendias’ın başlayan diyalog sürecini bozmak, Miçotakis’in önüne geçmek için bir provokasyon yapmasını engellemekti.

Atina’da çok dostum var Bay Dendias, onlar da en az sizin kadar Yunanistan’ı seviyor ama Yunanistan’ın gerçek menfaatinin Türkiye ile sorunları diyalog yoluyla çözmek olduğunu gayet iyi biliyorlar.

Bildikleri bir diğer şey, Dendias’ın Türkiye düşmanlığının sebebi Yunanistan sevgisi değil, kişisel hırsları ve Yunanistan’ı yönetme sevdası.

Vatanının menfaatlerini kişisel hırsları için görmezden gelenler Türkiye’de de sevilmezler Yunanistan’da da…

İyi bir siyasetçi aynı zamanda gerçekçi olmak durumundadır.

Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Türkiye bizi işgal edebilir korkusuyla ülkesini ABD’ye işgal ettirmiş adamdır Bay Dendias.

İyi bir siyasetçi hangi kartı ne kadar oynayabileceğini ne kadar blöf yapabileceğini hesap etme yeteneğine sahip olmalı.

Bay Dendias, elinde beş benzemez ile durmadan rest demeye çalışıyor ki daha yetkili makamlara gelmesi ihtimali Yunanistan için büyük sorunlara sebep olabilir. Sadece Türkiye değil Arnavutluk ile de bir savaşı başlatabilecek kadar ayarı bozuk biri Bay Dendias.

Bay Dendias’ın gölgesi, bilgisi, siyaset yapma biçimine bakınca, “Allah Yunanistan’ı Dendias’ın daha üst makamlara geleceği bir senaryodan korusun” demekten başkası gelmiyor elimizden.

Barışa ve ilki ülkenin dostluğuna inananlar olarak Dendias ve türevlerini tarihin nasıl yazdığını biliyor ve ona göre davranıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu