YAZARLAR

Boğalar’ın ambargosu başladı

Mükemmel bir jenerasyon yakalayan İspanya, Almanya’da düzenlenen EURO 2024’te bileğinin hakkıyla mutlu sona ulaştı. Boğalar turnuvada Hırvatistan, İtalya, Arnavutluk, Gürcistan, Almanya, Fransa ve son olarak İngiltere’yi devirerek 7’de 7 yaptı. 2008, 2012’de Avrupa Şampiyonası ve 2010’da Dünya Kupası’nda üst üste oynadığı 3 finali de kazanarak şampiyon olan Boğalar, benzer bir ambargoya imza atabilir. Altın jenerasyonla önleri çok açık. Önümüzdeki turnuvalarda favori olarak lanse edilecekler.

Rodri, Morata ve Laporte’nin tecrübesini, Yamal, Pedri ve Nico Williams gibi genç yeteneklerle kaynaştıran İspanya, turnuva boyunca futbolseverlerin gözünün pasını silerek aynı zamanda ‘temaşa’ şampiyonu da oldu. Finalin ilk düdüğüyle birlikte İspanya oyunu domine etti, rakip kaleye yüklendi. Ancak oyunu kendi yarı alanında kabul eden İngiltere’nin başarıyla uyguladığı alan savunmasını geçmekte zorlandılar. Ada temsilcisi kanatları da iyi kapatarak iki uçurtma Williams ve Yamal’a ceza sahasına giriş için vize vermedi. Tempo olarak düşük, son derece kısır geçen ilk yarıda tek isabetli şutu son bölümde Phil Foden çekti.

Orkestra şefi Rodri’nin bileğindeki sakatlık nedeniyle ikinci yarıya çıkamaması, Boğalar için büyük handikaptı. Ancak Zubimendi, takım arkadaşını aratmadı, tam bir sistem takımı olan İspanya’nın çarkları işlemeye devam etti. İkinci yarının başında İngiliz savunmasının gafletinden yararlanan Yamal’ın asistinde Nico Williams topu ağlarla buluşturdu. Golden sonra risk almaya başlayan İngiltere kalesinde pozisyon üstüne pozisyon gördü. Hemen akabinde Olmo topu ağlara gönderseydi, Boğalar fişi erken çekecekti. Kaleci Pickford, Yamal’ın vuruşunda topu kornere çelerek maçın kopmasını engellerken, İngiltere’yi oyunun içinde tuttu.

Genç yetenek Cole Palmer şapkadan tavşan çıkardı, sol ayağıyla yaptığı enfes vuruşla skora denge getirdi. Southgate turnuva boyunca oyuna kurtarıcı olarak soktuğu isimlerden önemli randıman aldı. Watkins, Hollanda maçında attığı golle finali getiren isim olmuştu. Morata’nın oyundan çıkması sonrası Oyarzabal’ı ileri uca atan De la Fuente, bunun semeresini aldı. Soğukkanlığını koruyan Boğalar, Cucurella’nın asistinde Oyarzabal’ın golüyle şampiyonluk ipini göğüsledi. Cucurella’ya da ayrı bir parantez açmak lazım. İngilizler’in en büyük kozlarından Saka’ya maç boyunca adım attırmadı. Savunmada ve hücumda görevlerini eksiksiz yerine getirdi.

Yıldızlarla bezeli kadrosuyla büyük potansiyel vaat eden İngiltere beklentilerin çok altında kalan performansıyla son oynadığı 3 finalde de (1996, 2020, 20024) hüzne gark oldu. Aslında pozisyon üretimi anlamında kısır, son derece sıkıcı ve taraftarlarını bezdiren futboluyla final oynamak bile Ada temsilcisine fazlaydı. Grup maçlarında zaman zaman sürekli yan pas ve geri paslarla taraftarlarının ıslıklı protestosuna maruz kaldılar. İngiltere Futbol Federasyonu’nun Gareth Southgate ile kontrat yenileme kararı alması da tabiri caizse akıl tutulması.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu