YAZARLAR

Milliyet’e bilmek yetmez

*Çanakkale Şehitler Anıtı’nın yapılmasından, Anadolu’daki köy okullarına kütüphane ve Atatürk büstü götürülmesine, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra Ordu-Millet El Ele Kampanyası’na kadar, 74 yıllık tarihimizde gurur duyduğumuz bir sürü şanlı sayfamız var.

O sayfalara bir yenisini daha ekledi arkadaşlarım cumartesi günü. Hikâyesini kısaca anlatayım: Geçen cumartesi günü tek bir sigara izmaritinin neden olduğu orman yangınının haberini yaptık, ardından Türkiye’de orman yangınları deyince ilk akla gelen isimlerden birisi olan Prof. Dr. Tuncay Neyisci ile bir röportaj yaptık. Çoğu orman yangınında olduğu gibi bu yangında da sebep ormanlarda, ağaç diplerinde birikmiş yanıcı maddelerdi. Sadece haber yapmak yetmiyorsa, elimizi taşın altına koymamız gerek diye karar verdik. Bu cumartesi günü Milliyet’in yönetici, yazar ve çalışanlarının da aralarında bulunduğu arkadaşlarımız Urla Belediyesi ve Urlalılarla beraber orman yangınlarına neden olan yanıcıları temizlemeye gitti. 15 dakikada 15 torba dolusu yanıcı ve çöp toplandı. Ekonomi servisimiz, başta kurumuş kozalaklar olmak üzere ormandaki yanıcı örtünün ekonomiye nasıl kazandırıldığının dünyadaki örneklerini araştırdı. Milliyet için bilmenin yetmediği örneklerden birisi olacak bu kampanya. Urla ilk durağımızdı. Şimdi diğer belediyeler ve sivil toplum örgütleriyle beraber bu çalışmaya devam edeceğiz.

*Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan ilk paragrafta söz etmiştim, oradan devam edeyim… Bu sene Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıl dönümü. Yarından itibaren 10 gün boyunca size bildikleriniz dışında bir Kıbrıs anlatacağız. Mesela İsmet Paşa’nın ABD Başkanı Johnson’a cevabında yazdığını zannettiğimiz “Yeni bir dünya kurulur, Türkiye de orada yerini bulur” sözünün gerçekte nerede, ne zaman söylendiğini anlatacağız.

Kıbrıs Barış Harekâtı’nın “Ayşe tatile çıksın” parolasıyla başlamadığını, Osmanlı’nın hoşgörü politikasının tüm acıların en önemli sorumlularından biri olan Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi tarafından nasıl kötüye kullanıldığını, Kıbrıs’ta Türklerin mücadelesini örgütleyen Türk Mukavemet Teşkilatı’nın ilk Bayraktar’ı Albay Ali Rıza Vuruşkan’a yapılan büyük haksızlığı, İngilizlerin diplomaside pek alışık olunmayan tuvalete gitme oyunu ve daha bir sürü bilgiyi aktaracağız. Geçmişi bilmeden geleceğe doğru sağlıklı adımlar atılamayacağını gayet iyi biliyoruz.

* Avrupa Futbol Şampiyonası’na çeyrek finalde veda ettik. Türkiye’de gazeteleri tersten okutma geleneğini başlatan Milliyet Spor Servisi için yüz akı bir şampiyona oldu Avrupa Futbol Şampiyonası. Başta Samet olmak üzere futbolcularımızla yapılan özel röportajlar tüm medya kuruluşları tarafından kullanıldı. Yazarlarımızın maçlardan önceki toplu yorumlarında sağladıkları başarı hepimizi gururlandırdı. Spor Müdürümüz Tayfun Bayındır başta olmak üzere emekleri için tüm spor servisi çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.

*28 Haziran’da stratejik tahammül ayı yazımda Astana’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Putin ile olan temasına odaklandığımızı ama Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile yapılacak görüşmenin de çok önemli olacağını yazmış, Türkiye’nin vergi kararlarını siyasi olarak algılamamak gerektiğini belirtmiştim. Zirvede görüşme oldu, ardından iki Çin firmasının yatırım kararı haberleri geldi. Çin zirveden zirveye takip edilerek anlaşılması mümkün bir ülke değil, neredeyse günlük takip etmek gerekiyor. Türkiye-Çin ilişkilerinde ticaretten iş birliğine doğru giden kritik sektörlerimiz var.

* Milliyet’in başlattığı bir diğer habercilik alanı hiç şüphesiz eğitim haberciliğidir. Eğitim servisimiz gerek lise gerek üniversite sınavlarından beri nefes almadan çalışmaya devam ediyor. Biz sadece sonuçlarla ilgilenmiyor, fiyatları milyon liralar seviyesine ulaşan özel kursları, kreşleri de radarımızda tutmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki süreç lise ve üniversitelerde tercih ile yerleştirme dönemi. Gerek Abbas Güçlü’nün yazıları gerekse Aysel Bozan liderliğinde eğitim servisimizin yaptığı haberleri izlemeye devam etmenizi öneririm. Herkese iyi okumalar diliyorum…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu