YAZARLAR

Şehir beton yığınına dönmüş

Yıllardır defalarca İzmir’e gittim geldim. Hiç uçaktan fotoğrafını çekmek aklıma gelmemişti. Bu kez beton yığını dikkatimi çekti. Gözlerime inanamadım. Kent beton yığınına dönmüştü. Uzmanların yaptığı açıklamada, 6.5 büyüklüğündeki bir depremin ardından en az 300 binden fazla binanın yerle bir olacağı belirtiliyor. Bu yüzden İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne büyük bir görev düşüyor. Bir an önce İzmir’in ilk önceliği “Afet master planı” olmalı! Ayrıca kentin kuzey ve güney aksındaki arazilerde acil uydu kentlerin hayata geçirilmesi şart…

2030’u bulabilir

Konuyla ilgili açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, dikkatleri şu konulara çekiyor: “2020 yılı sonunda İl afet risk azaltma planları hazırlandı. Bunun için AFAD bünyesinde oluşturulan afetlerle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan çalışma grupları, amaç, hedef ve eylemlerden oluşan planlar hazırladılar. Mesela İzmir’in afetlere dirençli bir kent olması için 227 eylemi tamamlaması gerekiyor. Her il için hazırlanan bu planlarda her eylemin niteliği ile ilgili ve sorumlu kurumları ve tamamlanma tarihlerini içeren planlar yayınlandı. Bu planlardaki eylemler tamamlandığında Türkiye olarak afetlere hazır bir ülke konumuna ulaşacağız. Bu süreç 2030 yılını bulabilir.”

Seferberlik ilan etmeliyiz

İstanbul’a gelir gelmez Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen ile bir araya geldim.

Tabii ki olası bir İstanbul depreminden en çok etkilenecek ilçeler arasında Büyükçekmece yer aldığından Hasan başkana ilk sorum kentsel dönüşüm oldu. Başkan Akgün, “Büyükçekmece Belediyesi olarak ısrarla, inatla Büyükçekmece’de olası büyük Marmara depreminde yıkılacak bütün binaları yıkmaya devam ediyoruz. Deprem geliyor, herkesin çalışması lazım. İstanbul’u kurtarmak zorundayız. İstanbul’u kurtaramazsak bu memleket çok büyük sorunlarla karşı karşıya kalır. Çok büyük ekonomik sorunlar yaşarız. Seferberlik ilan etmeliyiz. İstanbul’da Büyükçekmece’de en büyük hasar Kumburgaz sahilinde olacak. Onun da çalışmasını eş zamanlı başlattık. Gece-gündüz çalışıyoruz. Vatandaşımızın burnunun kanamayacağı noktaya kadar kentsel dönüşümü devam ettireceğiz. Önce vatandaşın canını, sonra malını koruyacağız” diyor.

***

Büyükçekmece’den sonraki durağım Maltepe oldu. Belediye Başkanı Esin Köymen’in, mimarlık ve kentleşme politikaları, megaprojeler, kentsel dönüşüm, kültürel miras, kentsel yenileme, imar mevzuatı üzerine araştırmaları var. Başkanlık koltuğuna oturduktan sonra da ürettiği bu projeler hakkında, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ilçe belediye başkanlarına bilgilendirmelerde bulunan Köymen, “Projeler gayet beğeniyle karşılandı” diyor ve kentsel dönüşüme öncelik tanıyacağını vurguluyor. Maltepeliler, alanında uzman bir belediye başkanına sahip olmaktan ötürü doğrusu çok şanslılar. Köymen’in sözünü ettiği projelerini daha sonra detaylıca kaleme alacağım…

Depremi unutmayalım!

Ülkemiz bir deprem bölgesi; tüm yöneticilerin yarın bir deprem olacakmış gibi hazırlıklara bir an önce başlaması gerekiyor…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu