SON DAKİKA

Bu etkisi korkunç! Zayıflama iğneleri ile ilgili yeni araştırma: Ani ve kalıcı körlüğe neden olabilir!

Araştırmacılar, semaglutid ile nadir görülen bir göz rahatsızlığı arasında olası bir bağlantı tespit etti ancak ilacın gerçekten soruna neden olup olmadığını bilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yeni bir araştırmaya göre, son dönemde zayıflamak için en çok kullanılan semaglutid sınıfı zayıflama ve diyabet ilaçları Wegovy ve Ozempic kullanan kişilerde nadir görülen bir göz rahatsızlığından kaynaklanan tek göz körlüğü riski daha yüksek olabilir.

Euronews’te yer alan habere göre; JAMA Ophthalmology dergisinde yayınlanan çalışma, altı yıl boyunca takip edilen yaklaşık 17.000 kişinin tıbbi kayıtlarını içeriyordu.

Wegovy ve Ozempic olarak pazarlanan semaglutid sınıfı ilaçların önerildiği diyabet hastalarına, ağrısız ancak tedavisi olmayan bir göz rahatsızlığı olan “non-arteritik iskemik optik nöropati (NAİON)” teşhisi konma olasılığının yaklaşık dört kat daha fazla olduğu tespit edildi.

İlacı kullanan aşırı kilolu veya obez hastalarda NAİON görülme olasılığı ise ilacı kullanmayan hastalara kıyasla yedi kattan daha fazla.

NAION, gözü beyne bağlayan optik sinire giden kan akışının azalması sonucu ortaya çıkıyor ve bir gözde ani, kalıcı körlüğe neden oluyor. Çok nadir görülen bu hastalığa 100.000 kişide iki ila 10 kişide rastlamak mümkün.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu