SON DAKİKA

Hakkari Belediyesi’ne kayyım: DEM’li 27 belediye başkanı hakkında da dosyalar var

KAYNAKCNN TÜRK

TUNÇ: İLGİLİ MADDENİN UYGULANMASINDAN YAKINMAMALILAR

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, terör örgütüne üye olmak ve örgüt propagandası yapmak suçlarından yargılandığı ve hakkında aynı sebepten soruşturma bulunduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığınca görevinden uzaklaştırılmıştı. Peki, DEM’li diğer belediyelerde benzer bir durum var mı? Edinilen bilgilere göre; 27 DEM’li belediye başkanı hakkında soruşturma ve kovuşturma bulunuyor. DEM’li belediye başkanlarının bu dosyaların tümü seçimden önceki döneme ait. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “Terörle ilgili, özellikle terör soruşturmaları ve kovuşturmalarına uygulamaları, tutum ve davranışlarıyla muhatap olurlarsa bu konuda anayasanın 127. maddesinin belediyeler kanununun 45-46 maddesinin uygulanması durumunda hiç kimsenin bunda yakınmaması lazım” dedi.

VAN VE MARDİN’İN YANI SIRA 5 İLDE SORUŞTURMALAR VAR

Hakkında soruşturma ve kovuşturma bulunan 27 DEM’li belediye başkanından ikisi Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanları. Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’ın 1 kovuşturma, 5 soruşturma dosyası var. Haklarında soruşturma bulunması belediye başkanlarının adaylığını etkilemediği için aday olanlar sandıktan galip çıkarak belediye başkanı seçilebiliyor. DEM’li belediye başkanları hakkında dosya bulunması, ilgili belediyelere kayyım atanacağı anlamına da gelmiyor.

DEM’li 5 il belediye başkanının da soruşturma ve kovuşturma dosyası var. Bunlar Hakkari, Siirt, Ağrı, Tunceli ve Batman. Siirt Belediye Başkanı hakkında 1 soruşturma, Tunceli Belediye Başkanı hakkında 2 dava ve 1 soruşturma. Batman Belediye Başkanı hakkında istinaf aşamasında olan 2 dava ve 2 derdest dava bulunuyor.

20’Sİ İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARINDAN OLUŞUYOR

Ağrı Belediye Başkanı Hazal Aras hakkında 5’i kovuşturma 1’i soruşturma olmak üzere 6 dosya bulunuyor. Öte yandan DEM’li 20 ilçe belediye başkanının da benzer dosyaları var. O ilçeler Adıyaman Pınarbaşı, Diyarbakır Hani-Kulp-Yenişehir-Kayapınar-Lice, Hakkari Yüksekova, Kars Kağızman, Mardin Dargeçit-Artuklu-Kızıltepe, Mersin Akdeniz, Siirt Veysel Karani-Kurtalan, Şanlıurfa Suruç-Halfeti, Şırnak Cizre, Van Başkale-Bahçesaray-Özalp olarak sıralanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu