SON DAKİKA

BBC işkenceyi ortaya koydu: Gazzeli doktorlar hastane baskınını anlattı

BBC işkenceyi ortaya koydu: Gazzeli doktorlar hastane baskınını anlattı
expand

BBC’ye konuşan Nasser hastanesi doktoru Ahmed Abu Sabha, bir hafta boyunca gözaltında tutulduğunu, orada ağızlık takan köpeklerin kendisine saldırtıldığını ve bir İsrail askeri tarafından elinin kırıldığını anlattı.

Sabha’nın anlattıkları, isminin gizli kalmasını isteyen diğer iki doktorunkiyle yakından örtüşüyor.

Doktorlar aşağılandıklarını, dövüldüklerini, üzerlerine soğuk su döküldüklerini ve saatlerce rahatsız pozisyonlarda diz çökmeye zorlandıklarını anlattılar.

Serbest bırakılmadan önce günlerce gözaltında tutulduklarını söylediler.

BBC, iddiaların ayrıntılarını İsrail Savunma Kuvvetleri’ne (IDF) sundu.

Sorulara doğrudan yanıt vermeyen IDF, kötü muameleye ilişkin belirli iddiaları reddetmedi.

Ancak operasyon sırasında sağlık personelinin zarar gördüğünü yalanladı.

“Tutuklulara yönelik her türlü istismarın IDF emirlerine aykırı olduğunu ve bu nedenle kesinlikle yasak olduğunu” söylediler.

Hastanenin genel müdürü Dr Atef Al-Hout BBC’ye, “Kafasını kıpırdatan ya da herhangi bir hareket yapan kim varsa vurdular.” dedi ve baskın sırasında gözaltına alınanların “utanç verici bir pozisyonda iki saat bekletildiğini” söyledi.

DOĞUMHANE İŞKENCE ODASINA DÖNÜŞTÜ

Serbest bırakılan tutuklular ve diğer sağlık görevlileri BBC’ye, Mübarek adı verilen doğumhanenin IDF’nin personeli sorguladığı ve dövdüğü yer haline geldiğini söyledi.

Dr. Abu Sabha, baskından sonra başlangıçta hastalarla birlikte kalması için seçildiğini, ancak daha sonra Mübarek’e götürüldüğünü ve burasının “daha çok bir işkence mekanına benzediğini” söyledi.

“Beni bir sandalyeye götürdüler, idam sehpası gibiydi. İp sesleri duydum ve idam edileceğimi düşündüm. Ardından bir cam kırdılar ve bacağımı kestiler. Kanlar içinde bıraktılar. Diğer doktorları da buraya getirdiler ve sıraya dizdiler. İsimlerini ve seslerini duyabiliyordum.”

Çok sayıda doktor, İsrail’in yönetimi ele geçirmesinden sonraki günlerde 13 hastanın öldüğünü söyledi.

Bu hastaların çoğunun hastanedeki koşullar nedeniyle öldüğünü söylediler; elektrik, su ve Nasser’in çalışır durumda kalması için gereken diğer temel malzemelerin olmayışı da buna dahil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu