‘İlk etapta 200 bin daireyi taşıyacağız’
Kayseri-Beklenen İstanbul depremine yönelik ne tür hazırlıklar yapılıyor? Adalar çevresinde gerçekleşmesi olası deprem nereleri etkiler? Kaç bina yıkılabilir, yeni rezerv alanları nerede olacak? Sanayi bölgeleri ve fabrikalar nereye taşınacak?
Bu gibi soruları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile konuştuk. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve Anadolu Yayıncılar Federasyonu’nun ortaklaşa düzenlediği Kayseri’deki Çevre, İklim, Turizm ve Medya Konferansı’na bir grup gazeteci ile birlikte davetliydim. Konferansta çevre, iklim ve turizm konuları masaya yatırıldı.
Kayseri Kalesi’nde sohbet ettiğimiz Bakan Özhaseki olası İstanbul depremine yönelik hazırlıkları hızlandırdıkları ve aralık ayı ortasında 5-6 maddelik eylem planını açıklayacaklarını söyledi.
Bakan Özhaseki ilk olarak dokunsanız yıkılacak 200 bin daireyi taşıyacaklarını dile getirdi. İstanbul’da 600 bin yüksek riskli konut olduğunu dile getiren Özhaseki bunları taşımaya yönelik rezerv alanlarının belirlenmeye devam edildiğini vurguladı.
ASKERİ ALANLARA KONUT
Konut yapılacak bazı askeri alanlar da belirlediklerini vurgulayan Bakan Özhaseki “Buralara 300 bin konut yapabiliriz. Müteahhide versek 150 bin konut alabiliriz. Arsa üretme araştırmalarımız devam ediyor. İstanbul’da aralık ayı ortasına kadar yol haritasını belirleriz” diyor.
İstanbul’u depreme hazırlama için gece gündüz çalıştıklarını belirten Özhaseki 39 belediye ile 15’in üzerinde toplantı yaptıklarını söyledi. Kentsel dönüşüme yönelik yasa da hazırladıklarını kaydeden Bakan Özhaseki konut sahiplerinin daha çok hak istemesinden ötürü geçmişte birçok sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.
İstanbul için ‘Yarısı bizden’ kampanyasına 1 milyonun üzerinde başvuru olduğunu belirten Özhaseki buna yönelik yeni şartlar açıklayacaklarını söyledi. Yerinde dönüşüm için ise yapıldıkça avanslar vereceklerini belirten Özhaseki, yarısı bizden kampanyası ile 200 bin kişinin konutunun yenilenebileceğini kaydetti.
Olası bir adalar depremi ile adalara bakan sahil kesiminin etkilenebileceğini vurgulayan Özhaseki, Karadeniz’e yakın bölgelerin daha az etkileneceğini söyledi.
SANAYİ BÖLGELERİ İÇİN ÜÇGEN HAT
Sanayi bölgelerini ve fabrikaları taşımak için de Ankara’nın doğusu Sivas’a doğru üçgen bir hat belirlendiğini açıklayan Bakan Özhaseki, bunun aşağısının Mersin’e doğru olduğunu söyledi. Buraların alt yapısının da yapılacağını kaydeden Özhaseki, bedelsiz arsa verilebileceğini de dile getirdi.
Bu bölgenin ulaşımı için Mersin limanına doğru demiryolu hattının da olacağını belirten Özhaseki, planlama çalışmalarının sürdüğünü vurguladı.
HIZLA YAPMAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK
İstanbul’un deprem hazırlığına yönelik büyük emek vereceğini kaydeden Bakan Özhaseki, “Şu anda da 180 bin civarında yenilenme var. 11 yıl içerisinde 1 milyona yakın bağımsız birim yenilenmiş. Ama bu yeterli değil. Hızla yapmaktan başka çaremiz yok” diyor.
6 Şubat’ta yaşanan depremin 18 ilin etkilendiğini kaydeden Özhaseki muhalefetin doğru olmayan söylemlere girdiğini dile getirdi. 680 bin konutun hasar gördüğünü dile getiren Özhaseki, maddi hasarın da 100 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi.
ŞEHİR MERKEZLERİNİ DE YAPMAYA BAŞLADIK
Sağlam zeminler bularak inşaatlara hızla başladıklarını vurgulayan Özhaseki, “200 bin evin yapımına başladık. Şehir merkezlerinin inşası da başladı. Yapılacak yerleri tek tek belirledik. Köylerimizde de çelikten evler yapmaya başladık. 100 bine yakın yapacağız. Yeni bir teknoloji. Bizim bildiğimiz klasik usullerden çok daha faydalı ve verimli. Yerinde dönüştürmek isterlerse ona da destek veriyoruz. 200 bin eve başladık. 6 ay içinde 100 bin civarında köy evimizi bitireceğiz. 300 bin edecek. Yeni başlattığımız yapıları da en geç bir sene içinde bitireceğiz. Böylelikle herkesin hakkını vererek, yaralarını sararak ve zararlarını tazmin ederek bu işin içerinden çıkacağız. Deprem bölgesine sürekli giderek çalışmaları yakından izliyorum” dedi.
Bakan Özhaseki’yi deprem hazırlıkları konusunda kararlı gördüm. Ancak özellikle İstanbul için vatandaşa da büyük görevler düşüyor…