Bu utanç çok büyük ve ağır
ANKARA Milliyet – Emine Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı: “0, 1, 3, 5, 6, 8, 9. Bu rakamlar, sadece bir rakam değil. 7 Ekim’den bugüne İsrail’in bombaladığı Gazze’de, en temel hak olan, yaşama hakkı elinden alınmış binlerce çocuğun yaşlarından bazıları. Kardeşlerini, ‘Korkmayın, birazdan öleceğiz’ sözleriyle teselli eden çocuklar için geç kaldık. Bu utanç, bütün bir insanlığı kapsayacak kadar büyük ve ağır.”
‘Ateşkes şimdi’
“Bugün, Filistinli çocukların yarını görüp göremeyeceğinin meçhul olduğu en karanlık 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü. Gazze’de hâlâ hayatta olan masum çocuklar için vakit daralıyorken bilhassa bugün, birlikte daha yüksek sesle ‘ateşkes şimdi’ diye haykıralım. Her çocuk için yaşamaya
değer bir dünya bırakmak dileğiyle.”
Siyasilerin mesajlarında da Filistinli çocukların yaşadıkları drama dikkat çekildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, mesajında, “İsrail’in Gazze’ye barbarca saldırılarında her gün yüzlerce çocuk katlediliyor. Din, dil, ırk ayrımı gözetilmeksizin çocuklarımızın daha adil bir dünyada yaşayabilmesi dileğiyle” dedi.
Çelik’ten mesaj
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de paylaşımında, “Bugün tüm çocukların daha güzel bir dünyada yaşama hakkının uluslararası sözleşmelerle koruma altına alındığı Dünya Çocuk Hakları Günü. Ancak maalesef şu anda Gazze’de her gün yüzlerce Filistinli çocuk, hunharca İsrail ordusunun katliamına maruz kalıyor. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ‘Çocuklar uyurken
susulur, öldürülürken değil” ifadelerini kullandı.
315 binden fazla ağır çocuk hakkı ihlali
EĞİTİM SERVİSİ – 20 Kasım Dünya Çocuk Günü nedeniyle bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) İcra Direktörü Catherine Russell, hükümetlerin çocuk haklarının korunmasını ve desteklenmesini sağlayacağına söz verdiklerine dikkat çekerek “Maalesef günümüz çocukları, haklarına giderek daha fazla düşman olan bir dünyada yaşıyorlar” dedi.
Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 34 yıl önce kabul edilmesinden bu yana hiçbir zaman çocuk haklarının bu kadar tehlikeye girmediğini kaydeden Russell, bugün 400 milyon çocuğun, yani her 5 çocuktan 1’inin çatışma bölgelerinde yaşadığını veya bu bölgelerden kaçtığını tahmin ettiklerini vurguladı.
BM’nin 2005 ile 2022 yılları arasında çatışmaların yaşandığı bölgelerde 315 binden fazla ağır çocuk hakkı ihlalini doğruladığını belirten Russell, gerçek sayının çok daha yüksek olduğunun altını çizdi.