Hızır orucu nedir, nasıl tutulur, ne zaman, kaç gün tutulur? Hızır orucu 2023 ile ilgili bilgiler!
Hızır Peygambere adanmış olan Hızır orucu, Alevi vatandaşlar tarafından her yıl tutulmaktadır. Hızır orucu da Muharrem orucu gibi bölge de en çok tutulan oruçlardan biridir. Nuh Peygamber’in gemisi fırtınaya tutulunca, halk feryat edip yetiş ya Hızır, bizi kurtar diyerek dua etmiştir. Allah tarafından bu dualar kabul olunur ve fırtına diner. O vakitten sonra halk, yüce Allah’a şükür orucu olarak 3 gün oruç adamıştır. Bu oruç o günden, bu güne kadar önemini kaybetmeden devam etmiştir. Orucun inancı ise, o gün olduğu gibi Yüce Allah’ın insanların dar günlerinde yardımcısı ve gözcüsü olmasına devam etmesi için şükretmektir.
HIZIR ORUCU NEDİR?
Hızır Orucu, Alevi inancında genellikle her yıl Şubat ayında başlayan ve 3 gün süren oruç. Hızır’a adanan bu oruç ardından Hızır Cemi yapılır, oruç boyunca geleneksel olarak Alevi köylerinde sazlar çalınır, deyişler söylenir ve Hızır peygamber ile ilgili hikâyeler anlatılır, oruç ardından kavrulmuş ve öğütülmüş buğday irmiğinden gavut isimli bir pilav pişirilip içine tereyağı dökülerek tüm komşularla birlikte dua edilerek yenir.
HIZIR ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Hızır Orucu, Alevi inancında genellikle her yıl şubat ayının ikinci perşembe günü Hızır günüdür. Bu yıl Hızır orucu 14- 16 Şubat 2023 tarihleri arasında tutulacak. Hızır orucu tutulurken genelde üçüncü günü perşembeye gelecek şekilde, salı, çarşamba ve perşembe günleri şeklinde tutulur.
HIZIR ORUCU SAAT KAÇTA AÇILIR?
Hızır orucuna akşamdan niyet edilir ve sahura kalkmadan ertesi günün akşam vaktine kadar, oruç tutulur. Gece 00.00’dan sonra gün döner ve yeni gün oruç günü olur. Bundan sebep 24 saatlik gün bitince, oruç başlar ve güneş batınca da biter.
HIZIR ORUCU NASIL TUTULUR?
Hızır Orucu içerisinde illere veya bölgelere farklılıklar gözükebilir. Ancak geleneksel şekilde Hızır Orucu şu şekilde tutulur;
-Hızır orucu, 3 gün tutulur. Oruç tutan akşamdan niyet eder ve sahur etmeden ertesi gün akşam vakti gelene kadar oruç tutar.
-Hızır orucunun 3. gününde buğday taneleri ocak üzerinde kavrulur ve geleneğe göre taş değirmende öğütülmesi sağlanır. El değirmeni ile öğütülen buğday unu irmik büyüklüğündedir.
-Unu öğüttükten sonra bir araya toplanır ve tepsiye veya temiz bez parçası üzerine dökülür. Bir gece boyunca bekletilir. Evde bulunan genç kız ya da erkekler niyet edip uyuduktan sonra sabah kalkar ve bez üzerine bakar. Eğer unun üzerine izler varsa Hızır’ın uğradığına inanırlar ve dua ederler.
-Hazırlanan un ise akşam yemeğinde içine tereyağı katılarak helva yapılır gibi hazırlanır ve yenilir. Kalan kısmı ise komşulara dağıtılır. Maddi durumu iyi olan aileler daha sonra Pirini çağırıp kurbanını keser. Ekonomik durumu elverişli olmayanlar ise Cem yapar.