HABERLER

ABD’de First Republic Bank krizi derinleşiyor

ABD’li First Republic Bank, içinde bulunduğu kriz nedeniyle varlıklarını satma seçeneğini değerlendiriyor. Ancak hükümet yetkililerinin bankayı kurtarma sürecine müdahale etmek istemediği haberleri hisselerdeki düşüşün derinleşmesine neden oluyor.

ABD’de First Republic Bank krizi derinleşiyor

First Republic Bank, hükümet yetkililerinin bankayı kurtarma sürecine müdahale etmek istemediğine dair haberler nedeniyle kayıplarını sürdürdü. Haber akışı bankacılık krizi endişelerini de derinleştirdi.

Bankanın hisseleri salı günü yüzde 49, dün yüzde 30 üdeğer kaybetti. New York Borsası, First Republic’in hisse işlemlerini oynaklık nedeniyle bu şirketin işlemlerini zaman zaman durdurdu.

First Republic Bank’ın hisselerinde dün görülen keskin satışların ardından şirketin piyasa değeri 888 milyon dolara kadar düştü. Böylece değeri ilk kez şirket 1 milyar doların altına düşen banka, Kasım 2021’de 40 milyar doların üstünde değerleme ile zirve kaydetmişti.

ÇABALAR SONUÇ VERMİYOR

ABD basınında yer alan haberlerde, bankanın varlıklarını satmak da dahil çeşitli seçenekleri değerlendirdiği aktarıldı. Ancak First Republic, bilançosundaki boşluğu kapatmak için varlıklarını satmaya çalışırken bu çabaların tam olarak sonuç vermediği görüldü.

Düzenleyici kuruluş ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), First Republic Bank’a finansal tablosunu düzeltecek bir anlaşma sağlaması için bir süredir zaman tanıyordu. Ancak Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre bu süre uzadıkça FDIC bankanın finansal durumuna ilişkin skorunu düşürmeyi değerlendirmeye başladı.

Bu durumda bankanın Fed’in destek imkanından faydalanma imkanları sınırlandırabilir. Öte yandan First Republic’te yaşanan sorunlar Fed’in gelecek hafta faizleri sabit bırakmasına da neden olabilir.

NE OLMUŞTU?

Geçen ay ABD’de Silikon Vadisi Bankası (SVB) ve Signature Bank’ın iflası sonrası First Republic Bank da finansal zorluk yaşamıştı.

Mart ortasında Bank of America, Citigroup, JPMorgan ve Wells Fargo’nun aralarında bulunduğu 11 büyük banka, First Republic Bank’a destek olmak ve bankacılık sektöründeki güveni sağlayarak bankalardan kaçışların yayılmasını önlemek amacıyla toplam 30 milyar dolar mevduat aktaracağını duyurmuştu.

Ancak banka ilk çeyrek bilançosunu yayınlamasının ardından tekrar büyük sorunlar yaşamaya başladı. Bilançolar banka mevduatlarının, ABD’li büyük bankalardan gelen 30 milyar dolara rağmen mart sonu itibarıyla geçen yıl sonuna kıyasla yüzde 40,8 azaldığını ortaya koydu.

First Republic Bank bilançosu sonrası bankacılık krizi endişeleri tekrar yükseldiİlginizi ÇekebilirFirst Republic Bank bilançosu sonrası bankacılık krizi endişeleri tekrar yükseldi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu