60 yıllık rüya: Yerli otomobil TOGG! Türkiye'nin enerji bağımsızlığında nasıl bir adım?
Türkiye’nin yerli otomobili TOGG, 10 yıllardır süren hayalin sonucu. Artık satışta, yollarda…
2 farklı donanım seviyesi ve 2 batarya seçeneği ile lansmanı yapılan akıllı cihazın fiyatı 1 milyon lira dolaylarında. Gemlik, Anadolu, Pamukkale, Kapadokya, Kula, Oltu renk seçenekleriyle piyasada. 2030’a kadar da Türkiye’nin otomobilinde model sayısının 5’e ulaşması öngörülüyor. Ve sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyadaki elektrikli otomobil piyasasını etkileyeceği tahmin ediliyor. Hürriyet Ekonomi Otomotiv Editörü Taylan Özgür Dil, “Yeni nesil bir ürün. Katma değerli teknolojiye sahip bir ürün. Otomobilden ziyade ekranın içindeki yazılımla öne çıkan bir ürün. TOGG zaten ürettiği otomobillere akıllı cihaz diyor. Bu açıdan yani TOGG’un dünya teknoloji devleriyle yarışabilme noktasında önemli bir katkısı olacak Türkiye için” dedi.
Ama asıl önemli olan kısım Türkiye’nin otomobilinin Türk ekonomisine katkısı. Şu anda Türkiye’nin enerji ithalatı yaklaşık 100 milyar dolar. Yani Türkiye’nin gayri safi milli hasılasının 8’de biri enerji ithalatı nedeniyle boşa gidiyor. Bu alanda en büyük petrole gidiyor. Sadece bir varil benzinin maliyeti 80 dolar civarında. Bu bir ülke için çok büyük bir para. Peki, Türk ekonomisine varil başı katkısı ne olur? Ekonomist Serhat Latifoğlu, “300 bin ton petrol tüketimi var. Araçların yaktığı petrol tüketimi. Bunun en az yüzde 10’u ila yüzde 25’i arasında tasarruf sağlayacak TOGG. Dolayısıyla bu anlamda Türk ekonomisine çok ciddi bir katkısı olacak” diye konuştu.
Türkiye’nin sanayii ve ev harcamalarını bir kenara bırakırsak, petrol anlamında en büyük masrafı araçlara gidiyor. Türkiye ürettiğinden her ay 300 bin varil petrol tüketmek zorunda. İşte TOGG’un önemi burada daha da ön plana çıkıyor. Bu ne anlama geliyor? Ekonomist Hikmet Baydar, “Petrol fiyatları bir anda 70’li seviyelerden 80’lerin üzerine fırladı. Dolayısıyla burada da şunu görüyoruz; OPEC’ten olsun, Suudi Arabistan’dan olsun, Rusya’dan olsun petrolle ilgili bir açıklama geldiği zaman piyasada bir oynaklık oluyor. Bu oynaklık da ister istemez petrol ithalatında bizim maliyetlerimizin istenmedik bir şekilde artmasına neden olabiliyor. Tabii ki elektrikli otomotiv üretimi böyle bir ortamda bizlere daha istikrarlı bir ekonomi fırsatı da vermiş olacak” ifadelerini kullandı.
Ayda bin 500 km mesafe kat eden bir TOGG sahibinin enerji gideri evden yaklaşık 600 TL, işyerinden yaklaşık 1000 TL ve hızlı şarj istasyonundan 2 bin TL’yi bulacak. Bu rakam eğer bir benzin istasyonundan yararlanılması durumunda en az 2 bin 500 TL’nin üstünde. Yani her ay araç başı Türk ekonomisine katkısı 500 ile bin TL dolayında olacak. Bu da yerli elektrikli otomobilin Türkiye’nin enerji bağımlılığı kurtulması konusunda en önemli adımlarından biri olduğu anlamına geliyor.
TOGG’un enerji ihtiyacına katkısı, Ankara’nın enerji adımlarının sonucu. Bir taraftan yenilenebilir kaynaklar, diğer yandan nükleer atılım sonrası Türkiye’nin enerji alanında bağımsızlaşma parolasıyla yürüttüğü adımlar TOGG ile sahada karşılığını buluyor. Ekonomist Hikmet Baydar, “Enerjiyi azaltabildiğimizi düşünün, biz dış ticaret fazlası vermeye başlayacağız. En önemlisi belki de cari dengeyi ciddi şekilde olumlu etkileyecek” dedi.
Tüm dünyada bahsedildiği gibi enerji ve tarımda kendini yöneten ülkeler, kendi kendine yönetme kabiliyetine büyük oranda sahip. Türkiye’nin yerli elektrikli otomobili de bu anlamda atılan önemli bir adım olarak karşımıza çıkıyor. Hürriyet Ekonomi Otomotiv Editörü Taylan Özgür Dil, “Türkiye’de TOGG gibi yani bir elektrikli aracın üretilmesi demek, başlı başına Türkiye ekonomisine özellikle ithalat anlamında geniş vadede ciddi katkılar sağlayacaktır. Yani ithalatı azaltma noktasında ve katma değerli ihracat yapma noktasında” ifadelerini kullandı.