YAZARLAR

10 bin yıldır müzik olan şehir

Tarihin sıfır noktasındayız. Göbeklitepe’nin olduğu Şanlıurfa’da. 12 bin yıl önceki yaşamdan izlerin çıktığı Şanlıurfa’da şimdi müzik heyecanı var. Bulunan mozaikler başta olmak üzere tarihi eserlerde Şanlıurfa’da 10 bin yıldır müzik olduğu ortaya çıkıyor.

Şanlıurfa, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olmuş. Şimdi de ‘UNESCO Müzik Şehri’ unvanıyla 2026 yılında düzenlenecek UNESCO müzik şehirleri toplantısına ev sahipliği yapmak için üçülke şehri ile yarışıyor. Lansmanı geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da yapıldı.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar 10 bin yıldır Şanlıurfa’da müzik olduğunu dile getiriyor.

Şanlıurfa’nın müzik çeşitliliğini tüm dünyaya tanıtacaklarını belirten Gülpınar, “Yüzyılların derinliklerinden günümüze uzanan zengin bir müzikal mirasa sahip kadim şehir Şanlıurfa’nın UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na müzik kenti olarak kabul edilmesinin haklı gururunu yaşıyoruz” diyor.

İlinin köklü müzik kültürünü ve zengin gastronomi mirasını dünya sahnesine taşımak adına büyük bir adım attıklarını belirten Gülpınar, “UNESCO’ya gastronomi şehri olmak için de müracaat edeceğiz” diyor.

Tatlıses konser verecek

Şanlıurfa’nın müzik gecesine 24 büyükelçi de katıldı.

İlin yetiştirdiği önemli sanatçılar arasında İbrahim Tatlıses ve Müslüm Gürses öne çıkıyor.

İbrahim Tatlıses’e gecede müziğe katkısından ötürü onur ödülü verildi.

Uzun süredir ilde konser vermeyen Tatlıses’in 11 Nisan’da Şanlıurfa’da konser vereceğini öğrendim.

Tatlıses, “Ne Urfa benden kopabilir ne de ben Urfa’dan kopabilirim” diyor.

Geceye katılan büyükelçiler Göbeklitepe, Balıklıgöl ve Harran başta olmak üzere ilin tarihi mekanlarını da gezdi.

Yavaş desteği

Lansmana Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da katıldı.

Yavaş, il için Gülpınar’ın müzik çalışmasının önemli olduğunu belirterek, UNESCO Başkanı ile görüşerek Şanlıurfa için destek isteyeceğini dile getirdi.

Lansman için gelen belediye başkanlarıyla birlikte Harran’ı da gezdik. Harran’ın tanıtımının da önemli olduğunu vurgulayan Yavaş bu konuda da destek istedi.

Harran’ın tarihi noktalarını gezerken sohbet ettiğim Başkan Gülpınar ise Karahantepe’de yeni kaza çalışmalarının başladığını dile getirerek, “Karahantepe ile yeni bir tarih yazılabilir. Bilinen tarih daha eskiye gidebilir” dedi.

Müzik şehri olmaya hazırlanan Şanlıurfa Suriye sınırında kadim bir şehir.

Urfa çeşitli din, kültür ve medeniyetlerine ev sahipliği yapmış. Bağımsız Başkan Gülpınar kültür elçisi olarak da seçilmiş.

Bu kadim şehirdeki AK Partili, CHP’li, MHP’li ve DEM’li belediye başkanları dünyaya müzik lansmanıyla “birlikte Türkiye” mesajı verdi…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu