Yatırım fonları ‘güvenli liman’
Fonlar, piyasalardaki dalgalanmalara rağmen yılbaşından bu yana yüzde 33,3 getiri sağlayarak yatırımcılara güvenli bir liman sundu. FED’in çıkışıyla bitlikte eylülde yeni dönem kapıda.
Piyasalar gerek yurt içi gerekse yurtdışı gelişmelerle hareketli. Yurt içerisinde TCMB’nin faiz kararı hafta içerisinde tartışılan ana gündem maddesi oldu. Karar metninde faiz indiriminin ne zaman başlayacağına dair ipuçları bulunmaya çalışıldı. Merkez Bankası faiz yüzde 50’de sabit kaldı. Bu durum yatırımda mevduat ve para piyasası fonlarının öne çıkmaya devam edeceğini gösteriyor. Öte yandan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, para politikası için ayarlama zamanı geldiğine işaret etti. Powell açıklamasında, “Önümüzdeki veriler faiz indirimin hızını ve miktarını belirleyecek” dedi. Bu da emtialara ve riskli varlıklara yeşil ışık yakıyor. Ekonomiye dair kararlar yatırım araçlarını doğrudan etkiliyor. Yılbaşından bu yana piyasalarda gözlenen dalgalanmalara rağmen, yatırım fonları istikrarlı performanslarıyla dikkat çekti. Yatırım fonlarında yüzde 33,31 oranındaki getiri, yatırımcılara güvenli bir liman sundu. Bu süreçte yatırım fonları, düşük risk profili ve çeşitli varlıklara yatırım yapma imkanıyla dikkat çekti.
Getiriler dengelendi
Borsa yılbaşından bu yana yüzde 29,42 yükseldi. Endeks yıla 7.470’ten başlarken 23 Ağustos’ta 9.668’den kapanış yaptı. Bu süreçte en yüksek 11.252 test edildi. Borsanın test ettiği tepe noktasına göre değer kaybı yüzde 14 oldu. Fonlar içerisindeki kategorilerin seyirlerine baktığımızda getirilerin ortalama yüzde 35’te dengelendiğini görüyoruz.
Borsa fonu,yüksek risk
Borsa yatırım fonları (BYF), diğer yatırım araçlarına kıyasla daha yüksek getiri sağladı. Yılbaşından bu yana yüzde 43,9’luk bir getiri ile yatırımcıların ilgisini çeken Borsa Yatırım Fonları, aynı zamanda yüksek risk barındırıyor. Bu fonlar, borsa endekslerine doğrudan yatırım yaparak kazanç sağlayan yatırımcılara hitap ediyor.
Kararsız performans
Karma ve değişken fonlar, farklı varlık türlerine yatırım yaparak çeşitlilik sağlamaya çalıştı. Ancak, yılbaşından bu yana yüzde 32,34 getiri elde eden bu fonlar, son bir aylık süreçte yüzde 0,96’lık bir kayıpla karşı karşıya kaldı. Bu dalgalı performans, fonların yatırım stratejisinin volatil piyasa koşullarından etkilendiğini gösteriyor.
Katılım fonları istikrarlı
Katılım fonları, yılbaşından bu yana yüzde 36 oranında bir getiri sağlayarak dikkat çekti. Son dönemdeki yüzde 3,74’lük artış, bu fonların istikrarlı bir büyüme gösterdiğinin bir kanıtı. Yatırımcılar, katılım fonlarını tercih ederek, faizsiz yatırım araçlarına yönelmiş durumda.
Kıymetli maden fonları
Kıymetli maden fonları, piyasa dalgalanmalarına karşı koruma sağlamak isteyen yatırımcılar için güvenli bir liman oldu. Yılbaşından bu yana %38,80 getiri elde eden bu fonlar, özellikle altın ve diğer değerli madenlere yatırım yaparak dikkat çekiyor. Son 6 ayda %33,82’lik bir getiri, bu fonların yatırımcılar için cazip olduğunu gösteriyor.
Para fonuyla güvenli getiri
Para piyasası fonları, düşük risk arayan yatırımcılar için ideal bir seçenek oldu. Yılbaşından bu yana yüzde 35,1’lik getiri sağlayan bu fonlar, özellikle likidite ve düşük risk sunması nedeniyle tercih ediliyor. Son bir haftada yüzde 0,93’lük artış, bu fonların istikrarlı yapısını koruduğunu ortaya koyuyor.
TCMB dolar, altın rezervleri arttı
TCMB verilerine göre, 16 Ağustos itibarıyla toplam rezervler 150 milyar 233 milyon dolardan, 152 milyar 915 milyon dolara çıkarak 2,7 milyar dolarlık artış gösterdi. Brüt rezervler 92 milyar 330 milyon dolardan, 94 milyar 146 milyon dolara yükseldi. Altın rezervleri ise 57 milyar 903 milyon dolardan, 58 milyar 769 milyon dolara geldi. Bir önceki hafta 46 milyar 903 milyon dolar olan net uluslararası rezervler, söz konusu haftada 882 milyon dolar artarak 47 milyar 785 milyon dolara çıktı.
Faiz indirim süreci emtiaları destekler
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda yaptığı açıklamada, “İstihdam piyasasındaki yavaşlama normalleşmeyi gösteriyor. Şu anki faiz seviyesi bize yeteri kadar alanı sağlıyor. Para politikası için ayarlama zamanı geldi. Önümüzdeki veriler faiz indirimin hızını ve miktarını belirleyecek” dedi.
Faiz indirim süreci emtia piyasalarını destekleyecek. Son dönemde hareketlenen altındaki yükseliş ivmesinin önümüzdeki dönemde korunduğunu göreceğiz.
Dövize talep artıyor
TCMB verilerine göre, yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırılmış döviz mevduatı 197 milyon dolar arttı. Artışın önemli kısmı bireylerin talebinden geldi. Verilere göre döviz mevduatları pariteden arındırılmış olarak gerçek kişilerde 501 milyon dolar arttı. Tüzel kişilerde ise döviz mevduatları 304 milyon dolar azaldı.
Öte yandan Türkiye’de ilk faiz indiriminin eylül ayında gerçekleşeceğini öngören Goldman Sachs, dolara yönelimin ivme kazanması ve enflasyonist baskılardaki artışın, faiz indirim döngüsünde gecikmeye yol açabileceğini söyledi.