VİDEO HABER | Sıcaklık artıyor! Su altındaki canlılar tehdit altında…
Deniz suyu sıcaklığının artışı, küresel ısınmanın etkisi ve denizlerdeki yoğun kirlilik, hepsi canlı yaşamını tehdit ediyor ve yeryüzü için riskler oluşturuyor.
DENİZLER NEDEN ISINIYOR?
Prof. Dr. Orhan Şen;
“Deniz suyu sıcaklıklarına baktığımız zaman civarımızdaki bütün denizlerde sıcaklıklar çok yüksek deniz suyu sıcaklıkları. Normalinden 4-5 derece daha yüksek. Deniz suyu sıcaklığı Anamur 32, Antalya 30, İskenderun 32, Karadeniz kıyıları 28, Çeşme-Bodrum 26, Marmaris’te ise 27 derece. Dolayısıyla bu deniz suyu sıcaklıklarını ciddiye almamız lazım”
Deniz Biyoloğu Mert Gökalp;
“Deniz baskı altında. Kirlilik var, zaten ısınıyor denizler. Zaten bizde alan bırakmıyoruz, koruma alanlarımız yok, boş alan bırakmıyoruz. Denizdeki her canlının yaşam sıcaklığı var. Yani optimal bir aralık var. İdeal bir yaşam aralığı var”
BALIKLAR BU DURUMDAN NASIL ETKİLENİYOR?
Deniz Biyoloğu Mert Gökalp;
“Balıklarda mesela optimal bir sıcaklık aralığı seçiyorlar. Çünkü hem üremeleri için hem besinleri için hem yaşam döngüleri için bu sıcaklığın devam etmesi gerekiyor. Eğer bu sıcaklık 2-3 derece yukarı ya da aşağıya doğru değişim gösteriyorsa, o zaman göçler görüyoruz”
DENİZLERDEKİ EKOSİSTEM BOZULUYOR! BALIK TÜRLERİ GÖÇ EDİYOR, NESLİ TÜKENİYOR…
“Bu tarz balık göçleri çok fazla deneyimlemedik ama baktınız palamut, lüfer Karadeniz’e girmiyor ve Marmara’da kalıyor, Saros’da kalıyor. Ne olabileceğini düşünüyor musunuz? Bu halk için, bu yöre için öyle birtakım değişimler görme şansımız olabilir”
BU DURUMDA DENİZLERDE YENİ BALIK TÜRLERİ GÖREBİLİRİZ
“Mesela göçmen canlılar gibi istilacı canlılar gibi işte Süveyş Kanalı’ndan açılmasıyla gelen bu canlılar tropik canlılar olduğu için onların optimum yaşam sıcaklığı biraz daha yüksekte”
ISINAN VE KİRLENEN DENİZLER İÇİN NE YAPILMALI?
“Biyolojik arıtma sistemlerini bir an önce devreye sokmaktır. Denizlere iyi bakmamız demek kendimize de iyi bakmamız demek”