‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ geliyor! Amaç vergi kaybını önlemek | Video Haber
Akaryakıtta vergi kayıpları önlenecek. Yurt dışına çıkan döviz ülke ekonomisinde tutularak cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacak. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan yaklaşık 8 milyon taşıta, en geç 31 Aralık 2024’e kadar aracın plaka bilgisinin kayıtlı olacağı dijital etiket taşıt tanıma birimi takılması zorunlu hale geldi.
Böylece sistemin dijitalleşip usulsüzlüklerin giderilmesi bekleniyor. 2025’te hayata geçirilecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile Türkiye ekonomisine de katkı sağlanacağı vurgulanıyor.
BU NASIL OLACAK?
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin altyapı çalışmaları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülüyor. Kurulum ve işletme görevini ise Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü üstlendi.
Yeni sistem ile akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Altyapıda yazılım ve donanımın yerli üretimini sağlamak için üretim merkezi kurulması çalışmaları da sürüyor. Donanım üretim merkezinin 2025’te faaliyete geçmesiyle birlikte yerli Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi donanımlarının yerli ve milli olarak seri üretimine geçilecek.
Böylece Almanya, İngiltere ve Çin’den yapılan donanım ithalatı son bulacak. Dövizin ülke ekonomisinde tutularak cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacak.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi ile kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan yaklaşık 8 milyon taşıta, en geç 31 Aralık 2024’e kadar aracın plaka bilgisinin kayıtlı olacağı dijital etiket taşıt tanıma birimi takılması zorunlu.
Trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıttan yaklaşık 8 milyonunda, mükellefler akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indiriminden faydalanıyor.
Yakıt alımında, plaka bilgilerinin istasyon görevlisi tarafından elle girilmesi, usulsüz fatura oluşturulmasına imkan sağlarken, akaryakıt harcamalarının gider gösterilerek vergiden düşülmesi sebebiyle vergi kaybı oluşuyor.