YAZARLAR

Türklere düşman dizi yapımcıları

Orijinal adı ‘Represent’ olan komedi dizisinin Türkiye ve Türklerle uzak-yakın alakası yok. Çünkü dizi, Fransa’nın Afrika kökenli siyah bir başkana hazır olup, olmadığı üzerine siyasi bir komedi. Türkçe adı ‘Şansa Başkan’ olan diziden bir diyaloğu paylaşacağım şimdi.

Jean-Pascal Zadi’nin canlandırdığı siyahi Stephane Ble ile Eric Judor’ın oynadığı melez William karakterlerinin yollarının kesiştiği sahneden bu diyalog.

Stephane Ble’nin başkanlığa adaylığı açıklanınca, William kolundan tutup, onu kenara çeker.

Stephane Ble: Sen kimsin?

William: 15 yıl sosyalist partinin seçim menajerliğini yaptım, güzel insanların seçilmesine yardım ettim. Politika benim hayatım. Sen dostum, sende bir şey var, ikimiz arasında. Bu beyaz insanların politikada bizi yıprattıkları yetmedi mi, ha? Söylesene. Bizim gibi insanları kimse temsil etmiyor değil mi?

Stephane Ble: Sen siyahi misin? Yani Türk gibi görünüyorsun da…

William: Ne? Bildiğin Araplaştırdın, hatta Müslüman yaptın beni! Siyahi kültürün kurucusu Aimé Césaire’ın özbeöz torunuyum ben.

Türkiye ve KKTC’nin tepki gösterdiği ‘Famagusta’ gibi ‘Şansa Başkan’ dizisini yazanların amacı belli:

Tarihi gerçekleri değiştirip, Türkleri karalamak. Savaşta yenemedikleri Türklerden, çektikleri film ve dizilerle intikam almanın peşindeler.

1970’lerde ‘Midnight Express’ (Geceyarısı Ekspresi) ile yapmak istedikleri neyse, bugün ‘Famagusta’ ile de hedefleri aynı…

Yıllardır ellerindeki ‘soft power’ (yumuşak güç) olarak adlandırılan dizi ve filmleri, Türklere karşı kara propaganda aracı olarak kullanıyorlar.

Filmlerde ve dizilerde Türkleri kötü, barbar, uyuşturucu ve insan kaçakçısı gibi gösteren yapımcı ve senaristler dün vardı, bugün de var. Çünkü bu güruhta Türk düşmanlığı atalarından kalan genetik bir miras.

Yıllardır çektikleri filmlerde Türk erkeğini fesli ve sarıklı, kadınlarını kara çarşaflı göstermekten bıkmayanların 2024 yapımı bir dizide Türkleri Arap yapmalarına ne demeli?

İnternetten her şeyin anında öğrenildiği bir çağda “Cehalet” denilerek geçiştirilecek bir durum değil bu…

Bilerek ve isteyerek yapıyorlar bu Türk düşmanlığını.

Aktörün ölümünü bekleyen kitap

Fransız sinemasının efsanesi Alain Delon (88), 18 Ağustos Pazar günü hayata veda etti.

Fransız bir yayınevi, gazeteci Philippe Durant imzalı Alain Delon kitabının 4 Eylül’de (bugün) satışa sunulacağını duyurdu.

Yaklaşık 900 sayfa civarındaki ‘Alain Delon-Bir Fransız Kaderi’ adlı kitap 10 yıllık bir çalışmanın ürünü… Anlaşılan o ki, yazarı ve yayıncısı kitabın çıkışı için aktörün ölümünü bekledi… Alain Delon’un bilinen ilişkileri, gizli aşkları, arkadaşlıkları, tutkuları, film çekimlerindeki davranışları, kişisel ve duygusal hayatı yok. Fransız aktör hakkında ilk kez konuşan tanıklar da dahil olmak üzere 150’ye yakın röportaj da var. Bakalım ‘Alain Delon-Un Destin Français’ yayınlandıktan sonra ne gibi haberler çıkacak içeriği hakkında?

GÜNÜN SÖZÜ: “Saygı gereği herkesi dinleyin, ama prensip gereği çok azıyla konuşun.” (Terry Eagleton)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu