Topuk kanı testi nasıl yapılıyor? | Video Haber
5 BİN BEBEĞE ERKEN TANI KONDU
“Topuk kanı” testi ile 2023’te 5 binden fazla bebek erken tanı aldı. Tedavi olup sağlığına kavuştu. Rakamı Sağlık Bakanlığı paylaştı.
Yenidoğan tarama programı ile halihazırda 6 genetik hastalığın taraması yapılıyor. Birkaç damla topuk kanı örneği, hastalık tanısı konulan bebeklerin erken tedaviyle ölüm, kalıcı sakatlık, zeka geriliği, beyin hasarı gibi risklerle karşı karşıya kalmasının önüne geçiyor.
GEÇEN YIL TOPUK KANI TESTİYLE 930 BİN BEBEK TARANDI
2023’te program kapsamında 931 bin 882 bebek tarandı, 5 binden fazla bebek kalıtsal hastalık tanısı aldı. Bebekler, erken dönemde tedaviye yönlendirildi. Böylece geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarının önüne geçildi.
TOPUK KANI TESTİ NASIL YAPILIYOR?
Peki, topuk kanı testi nasıl yapılıyor? Hastaneden taburcu edilmeden hemen önce yapılan ilk testin ardından ilk hafta içinde aile hekimliği birimlerinde bebeklerden ikinci kan örneği alınıyor. Test örnekleri, il sağlık müdürlüklerince Sağlık Bakanlığı’nın tarama laboratuvarlarına gönderiliyor.
Test sonuçlarının normal çıkması durumunda ailelere herhangi bir bildirimde bulunulmuyor. Tarama sonucu şüpheli çıkan bebeklerde ise ailelere ulaşılıyor ve daha detaylı tetkikler için ilgili kliniklere yönlendirmeleri yapılıyor.