SON DAKİKA HABERİ: INSTAGRAM AÇILDI MI? Instagram ne zaman açılacak? Instagram neden kapatıldı?
Türkiye’de en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında yer alan Instagram 2 Ağustos 2024 günü erişime kapatılmıştı. İlk etapta “Instagram.com” adresine erişim engeli gelmiş ardından da mobil uygulamaya erişim sınırlanmıştı. Sosyal medya kullanıcıları peş peşe yapılan görüşmelerin ardından “Instagram açıldı mı?” sorusuna yanıt aramaya başladı.
INSTAGRAM AÇILDI MI?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’daki “Turistik Tatvan Treni Uğurlama Töreni”nde Instagram’a uygulanan erişim yasağına ilişkin değerlendirmede bulundu: “Her ülkenin kendisine ait kuralları var. Herkes bu kurallara uymak zorunda. Özellikle katalog suçlar kapsamında bildirdiğimiz suçlara karşı istenilen adımlar atılmadı. Bunlar, Mustafa Kemal Atatürk’e karşı yapılan saldırılar, bahisler ve cinsel içerikli paylaşımlar gibi suçlar. Öte yandan, vahşice katledilmiş Hamas lideri İsmail Haniye ile ilgili yapılan taziye paylaşımlarına bile tahammül edemiyorlar. Eğer ortada sansür veya engelleme varsa Instagram’ın yaptığı tam olarak budur. Biz tersine burada kanunlarımızı, toplumsal hassasiyetlerimizi ön plana çıkarıyoruz ve onları sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz. Ciddi aşama kaydettik.”
Instagram’a erişim engeli henüz kaldırılmadı ancak Bakan Uraloğlu yapılan görüşmeler neticesinde ciddi aşama kaydedildiğini duyurdu.
[embedded content]INSTAGRAM NE ZAMAN AÇILACAK?
Geçtiğimiz günlerde yapılan resmi açıklamalarda Instagram’ın Türkiye’nin taleplerini yerine getirmesinin ardından erişim engelinin kaldırılacağı ifade edilmişti. Bu kapsamda yapılan ikili görüşmelerde önemli bir yol alınırken Instagram’ın Türkiye’nin istediği talepleri tamamlamasının ardından BTK tarafından erişim kısıtlamasının kaldırılması bekleniyor.
[embedded content]INSTAGRAM NEDEN ENGELLENDİ?
2 Ağustos 2024 günü getirilen erişim engeli sonrasında yapılan resmi açıklamalarda Instagram’ın katalog suçlar nedeniyle engellendiği duyurulmuştu.
Katalog suçlar 5271 sayılı CMK 100/3 hükmünde yer alır. Buna göre katalog suçlar şu şekilde sıralanabilir:
Soykırım ve İnsanlığa Karşı Suçlar
Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti
Kasten Öldürme
Kasten Yaralama ve Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Kasten Yaralama
İşkence
Cinsel Saldırı
Çocukların Cinsel İstismarı
Hırsızlık ve Yağma
Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti
Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma
Devletin Güvenliğine Karşı Suçlar
Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar
Düşmanla İşbirliği Yapmak
Devlete Karşı Savaşa Tahrik
Düşman Devlete Maddi ve Mali Yardım
Cumhurbaşkanına Suikast ve Fiilî Saldırı
Silah Kaçakçılığı Suçları
Banka Yönetim Kurulu Başkan ve Üyeleri ile Diğer Mensupları Tarafından İşlenen Zimmet Suçu
Kasten Orman Yakma Suçu
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Haksız Olarak Yurtdışına Çıkarma Suçu
Kaçakçılık Suçlarının Tamamı
Sağlık personeline yönelik işlenen kastan yaralama suçu