Kalkınma Yolu’nda yeni aşama: ”Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sunacak”
İLK BAKANLAR ZİRVESİ 29 AĞUSTOS’TA İSTANBUL’DA
Kalkınma Yolu Projesi’nde somut adımlar atılmaya başlanıyor. 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol ile Türkiye’yi Basra Körfezi’ndeki Faw Limanı’na bağlayacak proje için 22 Nisan’da imzalar atılmıştı.
Türkiye, Irak, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile imzalanan mutabakat çerçevesinde ilk dörtlü bakanlar zirvesi 29 Ağustos’ta Dolmabahçe Sarayı’nda gerçekleşecek.
URALOĞLU: ÖNEMLİ KARARLAR ALACAĞIZ
Tarihi Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu duyurdu. Uraloğlu, zirvede Kalkınma Yolu Projesi’nin bütün detaylarını görüşeceklerini ve önemli kararlar alacaklarını söyledi.
“Koridor sayesinde, dünyadaki lojistik sistemine daha güçlü bir şekilde entegre olacağız.” diyen Uraloğlu, “Ayrıca, yük taşımacılığı için taşımacılara yepyeni seçenekler sunabileceğiz.” diye ekledi.
PROJENİN TÜRKİYE AYAĞINDAKİ ÇALIŞMALARDA SON DURUM NE?
Kalkınma Yolu’nun Türkiye’den geçen kesimi Kapıkule-Şanlıurfa arası yaklaşık 1592 kilometre. Ulaştırma Bakanı, “Şanlıurfa-Irak sınırı arasında hizmet verecek olan Şanlıurfa-Ovaköy arasında 331 kilometre uzunluğunda yeni otoyol yaparak projenin Türkiye’deki karayolu geçişini de tamamlamayı planlıyoruz.” dedi.
Kalkınma Yolu’nun demiryolu ayağında da süreç hızlı bir şekilde yürütülüyor. Halkalı – Kapıkule arasında 229 kilometre uzunluğunda hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılabilecek yeni hızlı tren hattı inşa ettiklerini söyleyen Uraloğlu, “Bu hattın 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule kesimini de 2025 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz.” dedi. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek demiryolunun projelendirme sürecini de tamamlandığını belirtti.