Hünkarbeğendi çok beğenildi
Geçenlerde merkezi Hırvatistan’da bulunan dünyaca ünlü gastronomi kuruluşu Atlas Travel patlıcan yemekleri ile ilgili değerlendirmesinde hünkarbeğendiyi zirveye taşıdı. Ayrıca iddialı alinaziği 10 yemeklik listede 8. sıraya koydu. Her ne kadar zaman zaman Atlas Travel’in yemek listesi ile fikir ayrılığında olsam da patlıcan ile ilgili değerlendirme niye yalan söyleyeyim hoşuma gitti. Atlas Travel’in listesine göz attığımda Yunanlılar’ın musakkasının yer almamasını yadırgadım. Ayrıca listede üç İtalyan patlıcan yemeği olması olağandı. Üçü de parmesan peynirinin patlıcana ne denli yakıştığının bir kanıtıydı.
Hünkarbeğendi aslında bir yasak aşk sebzesidir. Anlatayım: Yenilikçi, romantik ve sanatkar Osmanlı Sultanı Abdülaziz iyi bir ressam, bu vesileyle Fransa İmparatoru 3. Napolyon tarafından Paris’teki Milletlerarası Sanayi Sergisi’ne davet edildi. Aynı dönemde İngiltere Kraliçesi Victoria da Sultan Abdülaziz’i Londra’da kabul etmek istedi. Böylece Sultan Abdülaziz yurt dışına çıkan ilk Osmanlı Padişahı olarak 21 Haziran 1867’de Paris’e gitti. İmparator 3. Napolyon ve İmparatoriçe Eugenie ilk gece Osmanlı Hünkar’ı onuruna bir yemek verdiler.
Sultan Abdülaziz ilk bakışta Eugenie’ye adeta vuruldu. Sarayın başaşçısı, Eugenie’nin isteği üzerine beşamel soslu közlenmiş patlıcan yatağına yerleştirilmiş kuzu etli ana yemeği değerli misafirine sundu. Sultan Abdülaziz yemeği çok lezzetli buldu ve önündeki tabağı ellerini çırparak kibarca alkışladı.
Bunun üzerine Eugenie ‘HünkarBeğendi’ çığlığı attı ve hünkarbeğendi adı böylece patlıcanın en güzel yemeğine verilmiş oldu. Bu yemek aslında bir yasak aşkı da beraberinde sürükledi. Sultan Abdülaziz Paris günlerini uzatırken 3. Napolyon hastalandı. Böylece Osmanlı İmparatoru ile Fransa İmparatoriçesi beraber zaman geçirme fırsatı buldular.
3. Napolyon’un isteği üzerine Eugenie Fransa’yı temsilen o zamanki adıyla Konstantinople’a beraberinde başaşçısıyla gitti. Başaşçı sarayın mutfağında hünkarbeğendiyi pişirirken Osmanlı aşçılarının eklemeleriyle bugünkü halini aldı. Bu arada Abdülaziz sevgiliyle gününü gün ediyordu. Ancak Pertevniyal Valide Sultan bu ilişkiye karşı çıkıyordu. Sonunda Eugenie’yı haremde sıkıştırdı ve ‘Senin kocan yok mu! Haydi bakayım evine dön’ diyerek azarladı. Geriye bir tek hünkarbeğendi kaldı.
Atlas Travel’in listesine tekrar dönersek. Patlıcan potasyum, protein ve sodyum içeren zengin bir sebze çeşidi. İlk Hindistan’da yetiştirildiği biliniyor. Ama Çin’de de görülmüş. Marco Polo’nun ‘İpek Yolu’ anılarında adı geçiyor. Mısır üzerinden İspanya’ya ve Türkiye’ye ulaşıyor. Balkanlar’dan sarkarak Avrupa ile tanışıyor. Yabanisi beyaz ve yumurtaya benzediğinden İngilizlerce ‘Eggplant’ yumurta bitkisi olarak tanımlanıyor. Fransızlar ise ‘Aubergine’ adını takmışlar. Karnıyarık, imambayıldı, patlıcan salatası, patlıcan kızartması, şakşuka, alinazik, patlıcan kebabı, patlıcan oturtma ve patlıcan dolması ülkemizde sevilen tabaklar.
Atlas Travel’in dünyadaki en iyi 10 patlıcan yemeğinde hünkarbeğendi zirveye otururken Çin’den Yuxiang 2. İtalyan Parmiggiano alla Napolitana 3. Lübnan’dan Mutabal 4. İtalya’dan Pasta ‘Ncasciata ile Parmiggiano 5. ve 6. Kuzey Makedonya’dan Ajvar 7. Alinazik 8. Filipinler’den Tortang Talong 9. ve listenin son sırasında ise Antakya’da da Babagannuş olarak bilinen Lübnan yemeği yer alıyor.
Tam 66 yıl önce ‘Adana’ yolcu vapurunda tanıştığım hünkareğendinin tadı hala damağımda.