YAZARLAR

Hi, Barbie! 2000 yılından arıyorum, orda mısın?

Dünya çapında bütün büyük markaların pempeye boyandığı kampanyalar tam bitti artık derken, Barbie’nin yaratıcısı Mattel sürpriz bir Nokia iş birliği ile karşımıza çıktı. Geçtiğimiz yıl Greta Gerwig’in yönettiği Barbie filmi, 1,4 milyar dolardan fazla gişe geliri elde etmişti. Şimdiyse teknolojinin ve yapay zekanın en sıçrama yaptığı yıl olarak geçirdiğimiz 2024 yılında Barbie bu defa, akılsız ve kapaklı Nokia telefon ile yine hayatımıza girdi.

Hi, Barbie 2000 yılından arıyorum, orda mısın

Kapaklı Nokia telefonların nasıl olduğunu hatırlar mısınız?

Kapaklı telefonları açmak, sanki gizli bir ajanmışsınız da, dünyayı siz kurtarıyorsunuz gibi bir his yaratırdı o zamanlar. 1999 yılında gösterime giren ve aklımızı alan Matrix filminde bile, Neo’ya gelen kutunun içinden Nokia8110 kapaklı telefon çıkmıştı ve Morpheus Neo’yu o kapaklı Nokia telefondan arardı. Y kuşakları ve en son X kuşakları hatırlayacaklardır ki büyük çoğunluğun ilk telefonu olan Nokia’larımızla ilk kısa mesajlarımızı yazıyor ve gece uyumadan önce scroll ettiğimiz bir Instagram ya da TikTok olmadığı için Snake-yılan oyunu oynuyorduk.

Sosyal medya patlaması ve Apple’ın telefon piyasasını yıkıcı şekilde dönüştürmesi ile Nokia markası, yıllardan beridir teknoloji haberlerine, ya pazarı ve teknolojiyi yakalayamamaları ile ya da artık kepenkleri kapattıkları haberleriyle gündeme geliyordu. Mattel ile Barbie rüzgarını devam ettiren bir yeni telefon ile yeniden gündem olmaları, adeta bir “çocuk oyuncağı” haline gelmelerini de neredeyse doğrular gibi.

Hi, Barbie 2000 yılından arıyorum, orda mısın

Barbie Telefonun Özellikleri Neler?

Millenial pembesi olaan Barbie akılsız telefon ile sosyal medyaya veya internete bağlanamıyorsunuz. Sadece mesaj gönderebiliyor ve eski usül kamerasından fotoğraf çekebiliyorsunuz.

Peki, Yapay zeka geliştikçe telefonlarımızın neredeyse adı artık “telefon” olamayacak bir cihaza evrilmek üzere iken genç nesil neden “Akılsız Telefonlara” çekiliyor?

İnternet bağlantısı gibi ileri düzey özelliklere sahip olmayan ve temel iletişim ihtiyaçlarına yönelik telefonlara akılsız- basit telefon diyoruz. Akılsız telefonlar, daha çok arama yapma ve mesaj gönderme gibi temel işlevleri yerine getirebiliyorlar. Morning Consult tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Z kuşağının %28’i akılsız bir telefon tercih ettiklerini belirtmişler. Z kuşağı ve milenyum kuşağının büyük bir kısmının, günlük ekran süresi seviyelerini düşürmek istedikleri ise bir gerçek. Araştırma sonucunda, genç tüketicilerin teknolojiyle ilişkisinin bozulduğunun ve geleceğin statü sembollerinin yapay zeka tarafından üretilmek yerine analogdan esinlenebileceğini öne sürülüyor. Teknoloji ve bilimi ilginç şekilde harmanlayıp ses getiren filmler yapan Christopher Nolan da akılsız telefon kullanmasıyla biliniyor ve zaten sosyal medya da kullanmıyor. Her filminin efsane sesi ve OpenAI ‘ın yapay zeka asistanının sesine olan benzerliği ile gündem olan Scarlett Johansson da hacker’lar tarafından yıllar önce zor durumda bırakılmış, fotoğrafları sızdırılmıştı Kendisi de güvenlik endişeleri sebebiyle akılsız telefon kullanmayı tercih ediyor. O da sosyal medya kullanmayan ünlülerden.

Özellikle pandemi sonrasında, sosyal medyanın günlük yaşamlarımıza ve akıl sağlığına olan etkisi daha belirgin hale geldi ve “dijital detoks” kavramı yeni bir trend oldu. Z kuşağı yetişkinlerinin ve Y kuşağının son temsilcilerinin nostaljiye olan bu zaafından yararlanmak isteyen Barbie ve Nokia işbirliği başarılı olacak mı bilinmez ancak şimdiden İngiltere’de 400 bin satış yapacaklarını tahmin ediyorlar. Telefon İngiltere’de 130 dolardan satışta ve yakında Amerika’da da satışa sunulacakmış.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu