Hayat kurtaran yaşam üçgeni nedir, nasıl yapılır? Yaşam üçgeni nerelerde yapılır? Evin en güvenli yeri neresidir?
Hayat kurtaran yaşam üçgeninin nasıl yapıldığı merak ediliyor. Deprem sırasında yaşam üçgeninin doğru uygulanması uzun süre hayatta kalmayı sağlıyor. İşte yaşam üçgenine dair bilgiler…
Yaşam üçgeni nedir?
‘Yaşam üçgeni’ deprem anında uygulanması gereken ilk yöntem olarak biliniyor. Deprem afetinde hayat üçgeni olarak da adlandırılan bu yöntem doğru yapıldığında hayatta kalma ihtimali de artıyor. Hayat üçgeni, afet anında nefes alınacak bir yöntemdir. Evlerin içinde hayatta kalacağımız kadar büyüklükteki boşluklara hayat üçgeni denir. Yaşam üçgeni aslında küçük bir yaşam alanıdır. Eşyaların düzenlenmesiyle de yaşam üçgeni oluşturulur.
Evlerimizde, okulumuzda, iş yerlerimizde hayatta kalabileceğimiz kadar büyüklükte olan boşluklara sığınmaya yaşam üçgeni denir. Bulunduğumuz alanda yaşam üçgeni olabilecek yerleri önceden tespit edersek olabilecek bir depremde paniklemeden önceden belirlediğimiz bu yaşam üçgenlerinde cenin pozisyonu alarak kendimizi koruyabiliriz.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) deprem anında hayat üçgeni oluşturulmasına yönelik şu şekilde bir çağrıda bulunuyor:
“Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır. Baş iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap vb) malzeme ile korunmalıdır. Sarsıntı geçene kadar bu pozisyonda beklenmelidir.”