Çöp Kovası Teknolojisi


–>
<!–
Ersoy Soyer
cnnturk.com
–>
–>
Her hafta sizlere yenilikçi ve dikkat çekici teknoloji içerikleri üretmeye odaklansam da sürdürülebilirlik ve çevre konularını olabildiğince çok paylaşmaya çalışıyorum. Belirli bir farkındalığa ulaşılabilmemiz adına bu tür konuları aktarmaya devam ediyorum.
<!–
Her hafta sizlere yenilikçi ve dikkat çekici teknoloji içerikleri üretmeye odaklansam da sürdürülebilirlik ve çevre konularını olabildiğince çok paylaşmaya çalışıyorum. Belirli bir farkındalığa ulaşılabilmemiz adına bu tür konuları aktarmaya devam ediyorum.
–>
Dünyada her geçen gün heyecan verici yeni gelişmelerle karşılaşmak bende büyük bir heyecan uyandırıyor. Bu kez sizlere, hepimizin yakındığı İsraf konusunda güzel bir teknolojiden bahsetmek istiyorum. “Çöpe atılan yiyecekler çöp değildir” temasıyla yola çıkan bir girişim olan Mill “Değirmen” çöpe giden gıda atıklarını yeniden değerlendirilebilir bir hale getiriyor. Bunu da teknolojik bir altyapıyla, geliştirdiği akıllı bir çöp kutusuyla başarıyor.
Mill; evsel yiyecek atıklarını çöpe gitmekten ve israf olmaktan kurtararak kendi teknolojisiyle besin değerlerini koruyarak, tavukların beslenebileceği değerli bir yeme dönüştürüyor. Hiçbirimiz israf etmeyi sevmediğimiz gibi çöpe giden yiyeceklerimizden dolayı da kendimizi pek huzurlu hissetmiyoruz. Çöpe giden yiyecekler, besin değerlerini de kaybediyor ve değerli kullanılabilecek kısımları da kullanılmaz hale geliyor. Hatta ortaya çıkan sera gazı, çevreye düşündüğümüzden daha çok zarar verebiliyor.
Tüm bunları akıllı bir teknoloji ile bertaraf etmeyi başaran bu girişim gerçekten çok değerli bir etki oluşturuyor bu yönüyle çok beğendiğimi söyleyebilirim. İnternet sitesi üzerinden gerçekleştirilen bir üyelik modeliyle edinilen Mill çöp öğütücüleri, aylık 33 dolar karşılığında edinilebiliyor. Birkaç hafta içerisinde dolan ve kutunuzda oluşan değerli atığı ise yine kapınızdan alarak anlaşmalı tavuk çiftliklerine ulaştırıyor. Bunun için sisteme girip atık ürünün sizden alınmasını istediğiniz bir gün seçmeniz yeterli.
Ülkemizde ekmek israfını sıkça konuştuğumuzu anımsıyorsunuzdur. Aslında birçok değerli atık kendi sürecini tamamlayamadan doğada daha büyük sorunlarla ortada kalabiliyor. Bu da bize büyük problemler olarak geri dönüyor. Tüketim çılgınlığımızın gereksiz sahiplenmenin önüne geçemediğimiz için elimizde daima ihtiyacımızdan fazlasını barındırıyor ve sonra kullanmadan öylece atıl bir yığına dönüştürüyoruz. Hep düşünmüşümdür dünyada bu kadar yeterli kaynak varken neden hala açlık yaşanabiliyor. Eminim sizlerde bu konuda aynı düşüncedesinizdir. Daha basit ve sade bir yaşam sürmek, elimizdekilere ve doğaya karşı saygılı davranmak geleceğimizi tamamen değiştirebilir.
Evdeki atıklar ve çöplerimiz için teknoloji mi üretilir diye düşündüğümüz bir süreçte böyle bir girişim yapan Mill Kurucusu Matt Rogers’ı tebrik etmek gerekir. Israfı ortadan kaldırmayı amaçlarken bunu başka bir şekilde yeniden kullanıma sunması ufak bir adım gibi görünmemeli. Atıkların yeniden dönüşümü farklı teknolojiler geliştirecek diğer girişimcilere kesinlikle ilham olacaktır. Sadece global girişimcilerin yaptıkları değil tabii gelecek hafta yerli bir teknoloji geliştiren değerli bir girişim ile karşınızda olacağım. Çok seveceğiniz değerli bir ürün geliştirmiş ve bu sayede onlarca ödül kazanmış bir girişimle birlikte olacağız. Yurtdışında bizi gururla temsil etmeleri de ayrıca çok önemli ve değerli. Bu güzel röportajı da şimdiden sizlere müjdeleyeyim gelecek hafta, detaylarıyla geliştirilen bu yeni teknolojiyi konuşacağız.
Kadıköy ve Scooter
Geçen haftaki yazım sanki bu haftayı hissetmiş gibi regülasyonlar ve mikro mobilite dünyasını içeriyordu ve iklim, çevre ve alternatif ulaşım teknolojileri alanında güzel işler yapılabileceğinden bahsediyordum. Bir önceki yazımı okuyanlar konumuzun odağını gayet iyi anımsayacaklardır. Yurtdışındaki mikro mobilite dünyasındaki yeni regülasyonlardan bahsederken Paris’in ilginç kararına da değinmiştik. Şehirdeki tüm scooterları yasaklamak için referanduma gitme kararı ve bunu halka sorarak nabız ölçme isteği öne çıkan başlıklar arasında yer aldılar. Ayrıca mikro mobilite alanında Avrupa’da konuşulan başlıklara da değinmiştik. Hatta Avrupa belediyelerinin verdiği teşviklerden örnekler vererek bizim belediyelerimizin de teşviklerle bisiklet sahiplenme oranlarına, çevre, karbon salınımını azaltmak ve hareketlilik yönüyle destek olmasının ne denli önemli olduğuna vurgu yapmıştık.
Devamını Oku 19.01.2023
Mikro Mobilite Teşvikleri ve Farkındalık
Son yıllara göz atınca, hepimiz umutla yeni senede bir şeyler daha da düzelir ve güzelleşir beklentisi taşıyoruz. Bu yıl da umutları kaybetmeden hepimiz adına güzel şeylerin bizimle olmasını umarak başlıyorum yeni seneye. Benim kadar iyimser misiniz bilmiyorum ama umarım sizler de yeni seneden umutlusunuzdur. Seneyi kapatırken son etkinliğim Ankara’da düzenlenen “Kentsel Haraketlilik ve Enerji Çalıştayı” oldu. PWC, Fark Labs ve EIT Urban Mobility davetlisi olarak çalıştayda konuşmacı olarak da yer aldım.
Devamını Oku 06.01.2023
Teknolojiyle kazandığımız yeni hayatlar
Vizyona girdiği gün merakla beklediğim James Cameron imzalı Avatar 2 “Suyun Yolu” filmini vizyona girer girmez izledim. İzlenimlerim sonucu yine muhteşem bir film çıkarıldığını düşünüyorum. Sanırım herkes izlediğinde benimle hemfikir olacaktır. Filmin teknolojik yanlarına değinmeden önce bana göre en etkileyici yanı; fantastik su altı canlıları ve muhteşem görsel şöleni diyebilirim, işin bu yanına kesinlikle şapka çıkarmak gerekiyor. Bu muhteşem canlılar ve özelliklerini düşünmek, tasarlamak ve onlara bir ruh vermek kullanılan teknolojilerden bence çok çok daha değerli.
Devamını Oku 27.12.2022
<!—->
{$ item.Title $}
{$ item.Title $}
{$ item.Title $}
{$ item.Title $}
{$ photo.Metadata.Title $}
–>
<!—->
0%Ana Sayfaya Yönleniyorsunuz…
LG
MD
SM
XS