EKONOMİ

Bakan Uraloğlu duyurdu: Türkiye Üç Deniz Girişimi’nin stratejik ortağı oldu!

Demiryolu ulaşımında ise İstanbul Boğazı’nın altından Marmaray geçişi ile kesintisiz raylı sistem taşımacılığı yapıldığını da anımsatan Uraloğlu, ileriye yönelik hedefleri için bunu da yeterli görmediklerini ifade etti.

Uraloğlu, karayolu taşımacılığı için İstanbul Boğazı üzerinden 3. Köprüyü tasarlarken bugünleri düşünerek orta kısmında demiryolu geçişi planladıklarını belirtti. Uraloğlu, “Karayolu taşımacılığı için hali hazırda kullanılmakta olan ve dünyanın en geniş köprüsü olan bu köprünün çift hat demiryolu ile de hizmet vermesi için yaklaşık 5 milyar dolar yatırım hazırlığındayız.” dedi.

BULGARİSTAN İLE DEMİRYOLU SINIR GEÇİŞİNDE KAPASİTE SORUNUNUN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Uraloğlu, altyapıları sadece inşa etmenin yetmediğini, iyi bir sınır iş birliği de yapılması gerektiğini söyleyerek Bulgaristan’a iyi iş birliğinden dolayı teşekkür etti. Bulgaristan ile son olarak yeni bir demiryolu sınır geçişi açmak için mutabakat zaptı imzaladıklarını belirterek “Bu yeni geçiş ile ilerleyen yıllarda demiryolu sınır geçişinde kapasite sorununun önüne geçmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin dünya standartlarındaki altyapısı ve genişleyen yüksek hızlı tren ve otoyol ağıyla kıtaların kesişim noktasında bir lojistik güç olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, “Projelerimiz sayısız ödüle layık görülmektedir. Son olarak, geçen hafta, OECD bünyesinde başlatılan Mavi Nokta Ağı girişiminde sertifika almaya hak kazanan ilk proje biraz önce bahsettiğim Avrasya Tüneli olmuştur.” diye konuştu.

TÜRKİYE, ÜÇ DENİZ GİRİŞİMİ’NİN YEŞİL VE DİJİTAL HEDEFLERİNE DE KATKI SAĞLAYACAK

Bakan Uraloğlu, ayrıca Türkiye’nin büyük havaalanları ve otoyol projeleri gibi mega projelerle hayata geçirilen kamu-özel sektör iş birliği konusundaki engin tecrübesiyle, Üç Deniz Girişimi Yatırım Fonu’nun dönüştürücü projeler gerçekleştirme kapasitesini artırmaya katkı sunmaya hazır olduğunu ifade ederek, “Diğer taraftan, akıllı ulaşım, yeşil lojistik ve dijital altyapıya yönelik ulusal stratejilerimiz, Avrupa’nın sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu olup Üç Deniz Girişimi’nin yeşil ve dijital hedeflerine de kıymetli katkılar sağlayacaktır.” dedi.

“BÖLGEMİZİN ENERJİ GÜVENLİĞİNE KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Enerji güvenliğinin bölge için ön planda geldiğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin değişen enerji dinamiklerine başarıyla uyum sağladığını da kaydetti. Kendi enerji güvenliğini temin etmenin yanı sıra Türkiye’nin başta komşuları ve ortakları olmak üzere Avrupa’nın enerji arz güvenliğinin korunmasında da aktif rol oynadığını dile getiren Uraloğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Güçlü altyapımız ve temiz enerji potansiyelimizle, bölgemizin enerji güvenliğine katkı sunmaya devam edeceğiz. Türkiye, Üç Deniz Girişimi ülkeleriyle birlikte bağlantısallığı artırılmış daha müreffeh bir bölge inşa etmeye hazırdır.”

“BÖLGESELİ NE KADAR GELİŞTİRİRSENİZ KÜRESELDE DE O KADAR GÜÇLÜ OLURSUNUZ”

Açılış töreni sonrasında basın açıklaması yapan Bakan Uraloğlu, Üç Deniz Girişimi kapsamında yaklaşık 800 kilometrelik bir karayolu yapılmasının gündemde olduğunu belirterek “Hem bu yolların kullanılması noktasında hem de Türk müteahhitlerinin burada iş yapma noktasında bir imkan olacak.” dedi.

Uraloğlu, Türk firmalarının birçok ülkede başarılı projeler yürüttüğünü ifade ederek stratejik ortaklığın kıymetini bir kez daha vurguladı. Uraloğlu, “Artık hiçbir ülke kendi kendine yetmiyor. Öncelikle bölgesel yani komşularıyla beraber iş birliği yapıp bir gelişme içerisinde olması lazım. Üç Deniz Girişimi tam da bunu anlatıyor. Dolayısıyla siz bölgeseli ne kadar geliştirirseniz küreselde de o kadar güçlü olursunuz.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu