11 ayda 100 bin artçı! Hala sarsıntıların olması normal mi?
6 ŞUBAT’IN ARDINDAN ARTÇI SARSINTILAR SÜRÜYOR
Asrın felaketinin üzerinden 20 ay geçti ancak deprem bölgelerinde artçı sarsıntılar hâlâ sürüyor. Uzmanlar, artçı depremin 2 yıl daha sürmesinin olağan olduğunun altını çizdi.
Çukurova Üniversitesi Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Ulvi Can Ünlügenç, ”Özellikle Doğu Anadolu fay zonu ve segmentleri üzerinde bugüne kadar 100 binin üzerinde artçı sarsıntı üretildi.” dedi.
“DEPREM BÖLGESİNDE ARTÇILARIN 2 YIL SÜRMESİ OLAĞAN”
AFAD’dan yapılan açıklamaya göre, 27 Ekim günü saat 20.07’de merkez üssü Adana’nın Kozan ilçesi olan 5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yerin 20 kilometre derinliğinde kaydedilen depremin ardından 6 saatte en büyüğü 3.3 büyüklüğünde 20 artçı sarsıntı yaşandı. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, Kozan’daki depremin 6 Şubat 2023’te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin artçısı olduğunu kaydetti;
”Zaman zaman bu stres boşalımını, enerji boşalımını o bölgelerde maalesef yaşıyoruz. 20 Ekim tarihi itibarıyla 692 adet 4-4.9 arası deprem meydana geldi. 5 ile 5.9 arasında da bugüne kadar yine bu deprem bölgelerinde 60 kadar artçı oluştu.”
Uzmanlar, bölgede artçıların 2 yıl kadar daha sürebileceğini vurguladı ve binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi konusunda uyarılarını yineledi;
”Resmi Gazete’de yayımlanmış olan, deprem etkisi altında binaların tasarımı için gerekli esaslara uygun şekilde binaların yapılması gerekiyor.”